Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

  • Naslovna
  • Najnovije
  • Aktuelno
  • Turizam
  • Kultura
  • Gastronomija
  • Zanimljivosti
  • Manifestacije
  • Naslovna
  • Najnovije
  • Naslovna Aktuelno Turizam Kultura Gastronomija Zanimljivosti Manifestacije
raženi hleb

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji

Gastronomija

18:00

14 maj, 2025

Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

pita s jabukama

STARINSKA PITA SA JABUKAMA KOJA SE TOPI U USTIMA: Naše bake je spremaju na POSEBAN NAČIN, recept će svi TRAŽITI

Gastronomija

16:00

14 maj, 2025

Starinska pita sa jabukama će vas vratiti u detinjstvo čim osetite ukus bakine kuhinje

princes krofne

Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept

Gastronomija

16:00

13 maj, 2025

Vranjanske princes krofne najlađe su u Srbiji, a sprema ih komšija Slobodan koji rado ugosti ceo komšiluk

podvarak

Podvarak na nemački način: Srpkinje ne znaju za tajni sastojak, evo šta mu daje poseban šmek!

Gastronomija

16:00

12 maj, 2025

Obrok za celu porodicu

pire krompir

TRIK DA VAM PIRE KROMPIR UVEK ISPADNE KAO U LUKSUZNOM RESTORANU: Uz samo jedan sastojak pretvara se u pravu čaroliju

Gastronomija

14:00

12 maj, 2025

Aligot je jelo iz centralne Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krompir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravnog.

zova

TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove

Gastronomija

21:00

11 maj, 2025

Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?

pica kiflice

Stare domaćice znaju najbolju caku za pamučne kiflice sa sirom: Brzo se prave, a ukus savršen - recept za desetku

Gastronomija

10:00

11 maj, 2025

Caka je u dizanom testu za kiflice sa sirom koje će svaki zalogaj učiniti preukusnim.

heljdina kaša

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor

Gastronomija

20:00

10 maj, 2025

U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.

Homoljski kačamak

Dodajte samo jedan sastojak u kačamak i biće neodoljiv: Za ovaj trik treba da zna svaka domaćica

Gastronomija

10:00

10 maj, 2025

Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući.

proja sa sirom

Neodoljiva proja bez jaja: Ukus osvaja i svaki zalogaj je uživanje, nema promašaja sa ovim receptom

Gastronomija

12:00

9 maj, 2025

Proja je mnogima omiljeno jelo.

baklava

Sočni baklava kolač: Malo drugačiji recept za mnogima omiljenu poslasticu (VIDEO)

Gastronomija

16:00

8 maj, 2025

Da li ste nekada spremali baklavu na ovakav način?

kupus

Jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa! Napravite višegradski kupus po receptu koji su Jovanka i Tito obožavali

Gastronomija

10:00

7 maj, 2025

I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala

kolač sa medom

Kolač sa pekmezom: Jednostavan je i ne košta mnogo (VIDEO)

Gastronomija

16:00

6 maj, 2025

Otkrijte tajnu najmekšeg i najsočnijeg kolača sa pekmezom

đurđevdanska salata

SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA KOJOJ NEMA RAVNE: Ukus obara s nogu, toliko je JEDNOSTAVNA da može čak i dete da je spremi

Gastronomija

11:00

6 maj, 2025

Donosimo vam recept za svečanu đurđevdansku salatu koja se priprema vrlo jednostavno.

pita

STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE: Banica sa SIROM, jedino OVAKO nikad neće biti MASNA, a možete da je jedete DANIMA

Gastronomija

10:00

5 maj, 2025

Starinska banica sa sirom sa juga Srbije svima po ukusu

kolač od jabuka

Ovu poslasticu su Jugosloveni obožavali: Sada gotovo zaboravljeni kolač, a spremanje je lako i brzo

Gastronomija

16:00

4 maj, 2025

Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina

hleb od koprive

Majski kolač sa koprivom i kvasom: Hleb koji se lomi za zdravlje i novu snagu

Gastronomija

10:00

4 maj, 2025

U selima Šumadije, za Đurđevdan i u danima nakon njega, mesio se poseban kolač sa koprivom i domaćim kvasom. Nije bio ni pogača ni proja – već obredni hleb koji se nije sekao nožem, već lomio rukama, uz želju za zdravlje kuće.

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 132
  • Najnovije
  • Najčitanije
patrijarh pavle

3 reči Patrijarha Pavla koje su otvorile oči majci čiji se sin ubio: Preklinjala ga da održi opelo njenom mrtvom detetu, evo šta joj je on rekao

Zanimljivosti

20:00

14 maj, 2025

Patrijarh Pavle nije bio sam naš duhovni vođa, bio je čovek velike i životne mudrosti, a ovu lekciju mora da nauči svako od nas

paradajz

Posadite 3 sadnice ove biljke uz paradajz i rađaće do besvesti: Baštovanski trik koji malo ko zna

Aktuelno

19:00

14 maj, 2025

Prema iskustvima biovrtlara na paradajz deluje kao prirodna zaštita

raženi hleb

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji

Gastronomija

18:00

14 maj, 2025

Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

žena

5 VRSTA NAJOTPORNIJEG BALKONSKOG CVEĆA: Cveta do proleća do jeseni, ne smeta mu vrućina!

Aktuelno

17:00

14 maj, 2025

Ima li šta lepše do balkona punog raznobojnog cveća? Ako i vi želite da napravite bajku na balkonu, naš savet su ove vrste cveća

pita s jabukama

STARINSKA PITA SA JABUKAMA KOJA SE TOPI U USTIMA: Naše bake je spremaju na POSEBAN NAČIN, recept će svi TRAŽITI

Gastronomija

16:00

14 maj, 2025

Starinska pita sa jabukama će vas vratiti u detinjstvo čim osetite ukus bakine kuhinje

nadgrobni spomenik

Ljudi gledaju u spomenik na groblju i krste se sa obe ruke: Zoran za datum smrti stavio 2057. godinu, a pored napravio neverovatnu humorističku tablu od slika sa ženama

Kultura

17:00

24 mart, 2025

Zoran Brkić iz Obreža kod Varvarina, čovek neobične životne filozofije i još neobičnijih planova, postao je lokalna atrakcija zahvaljujući nesvakidašnjem projektu – unapred je sebi podigao spomenik, zakupio čak deset grobnih parcela na seoskom groblju i koristi jednu od njih kao oglasnu tablu za dokumentovanje svog života, a sve to je nazvao humorističkim spomenikom.

čovek

Ova naša prezimena su izvorno TURSKA, iako im je kraj na -IĆ

Kultura

13:00

6 mart, 2025

Koliko smo se asimilovali sa Turcima, njihovom kulturom, običajima i jezikom jasno je i danas kada dublje prodremo u poreklo određenih reči, naših navika, načina ponašanja, hrane i pića koje konzumiramo.

žena

Zašto se MUŠKE I ŽENSKE KOŠULJE KOPČAJU na suprotnim stranama? Odgovor je u jednom "PRAVILU" iz prošlosti

Kultura

20:00

24 mart, 2025

Ako nosite mušku košulju, dugmad su obično na desnoj strani. Ako je ženska košulja, obično su na levoj. Zašto postoji ova razlika? Pa… niko zapravo nije baš siguran!

Ko to tamo peva

TAJNA PESME "ZA BEOGRAD": Ovo je dugo čuvana istina

Kultura

12:00

18 mart, 2025

​Naslovna numera srpskog klasika "Ko to tamo peva" - pesma "Za Beograd" stara je punih 45 godina, ali je popularna kao i prvog dana

jaja

Stvorite pravo umetničko delo: Skuvajte uskršnja jaja u ovom čaju i dobićete nijansu noćnog neba

Aktuelno

12:30

9 april, 2025

Ovo je izuzetno brz i lak način za ukrašavanje jaja, a dobićete neobičnu, originalnu i intezivnu boju, tako čarobnu da će vaša uskršnja korpa i trpeza blistati

Preporučujemo
nameštaj

Zašto se u narodnom verovanju stolica ne ostavlja prazna za vreme večere: Mesto bez tela, ali s dušom

Kultura

21:00

27 april, 2025

U starim srpskim domaćinstvima, posebno na selu, prazna stolica za stolom uveče nije bila slučajnost – već poziv. Verovalo se da mesto bez tela može da privuče onoga koga više nema. Ili onoga ko je nekada sedeo tu – ali nije stigao da se oprosti.

kukuruz

Zašto se verovalo da proja „ne sme da se seče naopako“: Mitološko značenje kukuruza u ishrani i narodni recept za proju sa koprivom

Kultura

16:00

27 april, 2025

U srpskoj narodnoj tradiciji, proja je bila više od hleba. Nije se sekla kako ti padne na pamet, niti jela bez reda. Ako se prvi rez povuče u pogrešnom pravcu – verovalo se da se u kuću unosi nemir, rasprava i “presečena sreća”.

Vremenska prognoza

Subotica

14°C

Mestimično oblačno

Novi Sad

15°C

Mestimično oblačno

Zrenjanin

14°C

Mestimično oblačno

Kula

14°C

Mestimično oblačno

Sombor

14°C

Mestimično oblačno

Vrbas

14°C

Mestimično oblačno

Vranje

11°C

Mestimično oblačno

Prokuplje

10°C

Mestimično oblačno

Leskovac

12°C

Vedro nebo

Arilje

10°C

Vedro nebo

Kraljevo

11°C

Mestimično oblačno

Apatin

14°C

Mestimično oblačno

Vlasotince

11°C

Vedro nebo

Pirot

9°C

Mestimično oblačno

Indjija

14°C

Mestimično oblačno

Loznicac

12°C

Mestimično oblačno

Grocka

16°C

Mestimično oblačno

Kovin

14°C

Mestimično oblačno

Ruma

14°C

Mestimično oblačno

Kladovo

13°C

Mestimično oblačno

Novi Pazar

10°C

Mestimično oblačno

Jagodina

12°C

Mestimično oblačno

Ivanjica

7°C

Vedro nebo

Titlel

14°C

Mestimično oblačno

Niš

11°C

Mestimično oblačno

Ub

15°C

Mestimično oblačno

Bor

8°C

Mestimično oblačno

Nikinci

13°C

Mestimično oblačno

Batajnica

16°C

Mestimično oblačno

Surdulica

10°C

Vedro nebo

Ralja

14°C

Mestimično oblačno

Zlatibor

6°C

Vedro nebo

Polinci

14°C

Mestimično oblačno

Klek

14°C

Mestimično oblačno

Beograd

16°C

Mestimično oblačno

Kosjeric

11°C

Mestimično oblačno

Kragujevac

11°C

Mestimično oblačno

  • Naslovna
  • Najnovije
  • Aktuelno
  • Turizam
  • Kultura
  • Gastronomija
  • Zanimljivosti
  • Manifestacije
  • Uslovi korišćenja
  • Marketing
  • Impressum

© Lepote Srbije 2025. Sva prava su zadržana.