Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

paprike
Printscreen/Youtube

Leskovačka peglana paprika godinama je jedno od jela koje mora da se nađe na policama ostava u svim domaćinskim kućama. Iako često nemamo mnogo vremena za pripremu zimnice za ovu pikanteriju zaista vredi odvojiti i vreme i trud.

Starinski recept, po kojem su papriku u tegle stavljale još naše bake će vam pomoći da bez ikakvog razmišljanja pripremite ovu ukusnu salatu, čiji ukus je takav da će vam biti veoma teško da se zaustavite na jednoj ili dve paprike, već nećete moći da stanete dok ne vidite dno tegle.

Evo kako da je napravite po starinskom, više puta isprobanom receptu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

3 kg paprika
1 šoljica soli
5 šoljica ulja
150 ml alkoholnog sirćeta
1 kesica konzervansa
2 čena belog luka
malo bibera
malo peršuna

Priprema:

Za pripremu ovog specijaliteta potrebne su punije paprike, koje imaju dosta mesa. Prvo se paprike operu, uklone se peteljke, semenke, pa ih ređamo u posudu. Odozgo na svaki red ide so, sirće, malo konzervansa i ulja.

Poklopite i ostavite preko noći da odstoje uz povremeno mešanje.

Zatim uzmite tegle, lakše je ređati ih u one veće, papriku po papriku. Beli luk čen po čen ređajte između paprika, pa dodajte biber i seckani peršun.

Kada popunite tegle nalijte tečnosti u kojoj su stajale u činiji i dobro zatvorite tegle originalnim poklopcem i stavite u ostavu sa ostalom zimnicom.

Create your own user feedback survey c.id
grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Komentari(0)

Loading