Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti
Leskovačka peglana paprika godinama je jedno od jela koje mora da se nađe na policama ostava u svim domaćinskim kućama. Iako često nemamo mnogo vremena za pripremu zimnice za ovu pikanteriju zaista vredi odvojiti i vreme i trud.
Starinski recept, po kojem su papriku u tegle stavljale još naše bake će vam pomoći da bez ikakvog razmišljanja pripremite ovu ukusnu salatu, čiji ukus je takav da će vam biti veoma teško da se zaustavite na jednoj ili dve paprike, već nećete moći da stanete dok ne vidite dno tegle.
Evo kako da je napravite po starinskom, više puta isprobanom receptu.
Možda vas zanima:

ČUDO NADOMAK LESKOVCA: Hidroelektrana Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike (FOTO)
MHE „Vučje“, nedaleko od Leskovca, sagrađena je 1903. godine i nikad nije prestajala s radom, pa je i danas u sistemu EPS i proizvodi struju

Tajne pećine Vučjanke kod Leskovca: Mesto gde meštani ostavljaju kovanice „za ispunjenu želju“
U kanjonu reke Vučjanke, na samo nekoliko kilometara od Leskovca, postoje skrivene pećine u koje meštani decenijama dolaze da ostave kovanicu i šapat. Nema table, nema vodiča – samo priroda, voda i verovanje.
Možda vas zanima:

ČUDO NADOMAK LESKOVCA: Hidroelektrana Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike (FOTO)
MHE „Vučje“, nedaleko od Leskovca, sagrađena je 1903. godine i nikad nije prestajala s radom, pa je i danas u sistemu EPS i proizvodi struju

Tajne pećine Vučjanke kod Leskovca: Mesto gde meštani ostavljaju kovanice „za ispunjenu želju“
U kanjonu reke Vučjanke, na samo nekoliko kilometara od Leskovca, postoje skrivene pećine u koje meštani decenijama dolaze da ostave kovanicu i šapat. Nema table, nema vodiča – samo priroda, voda i verovanje.
Možda vas zanima:

ČUDO NADOMAK LESKOVCA: Hidroelektrana Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike (FOTO)
MHE „Vučje“, nedaleko od Leskovca, sagrađena je 1903. godine i nikad nije prestajala s radom, pa je i danas u sistemu EPS i proizvodi struju

Tajne pećine Vučjanke kod Leskovca: Mesto gde meštani ostavljaju kovanice „za ispunjenu želju“
U kanjonu reke Vučjanke, na samo nekoliko kilometara od Leskovca, postoje skrivene pećine u koje meštani decenijama dolaze da ostave kovanicu i šapat. Nema table, nema vodiča – samo priroda, voda i verovanje.
Potrebno je:
Možda vas zanima:

ČUDO NADOMAK LESKOVCA: Hidroelektrana Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike (FOTO)
MHE „Vučje“, nedaleko od Leskovca, sagrađena je 1903. godine i nikad nije prestajala s radom, pa je i danas u sistemu EPS i proizvodi struju

Tajne pećine Vučjanke kod Leskovca: Mesto gde meštani ostavljaju kovanice „za ispunjenu želju“
U kanjonu reke Vučjanke, na samo nekoliko kilometara od Leskovca, postoje skrivene pećine u koje meštani decenijama dolaze da ostave kovanicu i šapat. Nema table, nema vodiča – samo priroda, voda i verovanje.
Možda vas zanima:

ČUDO NADOMAK LESKOVCA: Hidroelektrana Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike (FOTO)
MHE „Vučje“, nedaleko od Leskovca, sagrađena je 1903. godine i nikad nije prestajala s radom, pa je i danas u sistemu EPS i proizvodi struju

Tajne pećine Vučjanke kod Leskovca: Mesto gde meštani ostavljaju kovanice „za ispunjenu želju“
U kanjonu reke Vučjanke, na samo nekoliko kilometara od Leskovca, postoje skrivene pećine u koje meštani decenijama dolaze da ostave kovanicu i šapat. Nema table, nema vodiča – samo priroda, voda i verovanje.
3 kg paprika
1 šoljica soli
5 šoljica ulja
150 ml alkoholnog sirćeta
1 kesica konzervansa
2 čena belog luka
malo bibera
malo peršuna
Priprema:
Za pripremu ovog specijaliteta potrebne su punije paprike, koje imaju dosta mesa. Prvo se paprike operu, uklone se peteljke, semenke, pa ih ređamo u posudu. Odozgo na svaki red ide so, sirće, malo konzervansa i ulja.
Poklopite i ostavite preko noći da odstoje uz povremeno mešanje.
Zatim uzmite tegle, lakše je ređati ih u one veće, papriku po papriku. Beli luk čen po čen ređajte između paprika, pa dodajte biber i seckani peršun.
Kada popunite tegle nalijte tečnosti u kojoj su stajale u činiji i dobro zatvorite tegle originalnim poklopcem i stavite u ostavu sa ostalom zimnicom.
Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja
U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas
Komentari(0)