VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.

medenjaci sa belom glazurom
Shutterstock

Medenjaci se mogu praviti i u posnoj varijanti koja je jednako ukusna kao i mrsna. Ovo je starinska varijanta koju su spremale naše prabake. 

Potrebni sastojci: 

140 g meda 
9 kašika šećera
500 g brašna
4 žumanca
1 kesica praška za pecivo
1 kesica cimeta
1 limun

Priprema:

Rernu zagrejte na 170 stepeni. U šerpi pomešajte med sa šećerom, pa stavite na ringlu da provri. Onda skinite sa ringle pa dodajte brašno i varjačom dobro sjedinite varjačom, pa pustite da se prohladi. U jednoj posudi umutite žumanca sa praškom za pecivo, pa dodajte cimet i limunov sok.Narendajte limunovu koricu i dodajte u smesu. Zatim sve dobro umesite. Modlom vadite medenjake pa ih ređajte u pleh obložen pek papirom. Zasecite svaki medenjak nožem po površini. Pecite medenjake oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Create your own user feedback survey c.id
pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading