Ne znate šta da spremite za ručak? Složenac od zapečenih tikvica je brzo, jeftino, zasitno i fantastičnog ukusa

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Tražite brz, jednostavan i ukusan ručak? Ove neodoljive zapečene tikvice sa sirom su pravi izbor, naročito u danima kada nemate ideju šta da spremite, a želite nešto hranljivo i aromatično.

musaka
Shutterstock

Tikvice spadaju u povrće koje uvek imamo u kuhinji u ovo doba godine jer je jeftino, lako dostupno i vrlo praktično, a danas vam predstavljamo fenomenalan recept s njima za koji možda niste čuli.

Zapečene tikvice sa sirom idealne su kad želite ukusan, a jednostavan obrok bez puno komplikacija. Spoj pavlake, čedara i parmezana stvara savršen sos koji tikvicama daje bogat i pun ukus. Sve se jednostavno složi, zapeče i za kratko vreme dobijate jelo koje može biti i lagano glavno jelo ili prilog uz, recimo, šnicle ili ćufte.

Posebno će ga voleti oni koji preferiraju zdrave, ali zasitne obroke.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

4 tikvice srednje veličine
2 kašike putera
2 kašike brašna
2 čena belog luka
1,5 šolja neutralne pavlake za kuvanje
½ šolje rendanog parmezana
2 šolje rendanog čedar sira
so i biber po ukusu
majčina dušica po ukusu

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 190°C, a tikvice oljuštite i isecite na kolutove, pa posolite i sklonite na stranu.
Otopite puter u tiganju, pa tome dodajte sitno seckan beli luk i propržite kratko, pa dodajte brašno i uz mešanje pržite dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Sklonite na stranu, pa sipajte neutralnu pavlaku, vratite na ringlu i ostavite da proključa.
Dodajte tome rendan čedar (ostavite malo za kraj, za posipanje) i parmezan, pa dodajte začine po ukusu i mešajte sve dok se sir ne istopi potpuno.
U posudi za pečenje koju ste podmazali puterom ređajte sloj tikvica, pa sloj smese od sira i pavlake, pa ponovo ređajte usoljene tikvice i tako sve dok ne potrošite materijal. Na kraju pospite čedarom i ukrasite majčinom dušicom. 
Pecite oko 25 minuta, pa služite toplo. Po želji možete nakon pečenja da ukrasite peršunom.

Create your own user feedback survey c.id
pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading