Ne znate šta da spremite za ručak? Složenac od zapečenih tikvica je brzo, jeftino, zasitno i fantastičnog ukusa

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Tražite brz, jednostavan i ukusan ručak? Ove neodoljive zapečene tikvice sa sirom su pravi izbor, naročito u danima kada nemate ideju šta da spremite, a želite nešto hranljivo i aromatično.

musaka
Shutterstock

Tikvice spadaju u povrće koje uvek imamo u kuhinji u ovo doba godine jer je jeftino, lako dostupno i vrlo praktično, a danas vam predstavljamo fenomenalan recept s njima za koji možda niste čuli.

Zapečene tikvice sa sirom idealne su kad želite ukusan, a jednostavan obrok bez puno komplikacija. Spoj pavlake, čedara i parmezana stvara savršen sos koji tikvicama daje bogat i pun ukus. Sve se jednostavno složi, zapeče i za kratko vreme dobijate jelo koje može biti i lagano glavno jelo ili prilog uz, recimo, šnicle ili ćufte.

Posebno će ga voleti oni koji preferiraju zdrave, ali zasitne obroke.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

4 tikvice srednje veličine
2 kašike putera
2 kašike brašna
2 čena belog luka
1,5 šolja neutralne pavlake za kuvanje
½ šolje rendanog parmezana
2 šolje rendanog čedar sira
so i biber po ukusu
majčina dušica po ukusu

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 190°C, a tikvice oljuštite i isecite na kolutove, pa posolite i sklonite na stranu.
Otopite puter u tiganju, pa tome dodajte sitno seckan beli luk i propržite kratko, pa dodajte brašno i uz mešanje pržite dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Sklonite na stranu, pa sipajte neutralnu pavlaku, vratite na ringlu i ostavite da proključa.
Dodajte tome rendan čedar (ostavite malo za kraj, za posipanje) i parmezan, pa dodajte začine po ukusu i mešajte sve dok se sir ne istopi potpuno.
U posudi za pečenje koju ste podmazali puterom ređajte sloj tikvica, pa sloj smese od sira i pavlake, pa ponovo ređajte usoljene tikvice i tako sve dok ne potrošite materijal. Na kraju pospite čedarom i ukrasite majčinom dušicom. 
Pecite oko 25 minuta, pa služite toplo. Po želji možete nakon pečenja da ukrasite peršunom.

Create your own user feedback survey c.id
grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading