Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

Bakina tajna iz Banata! Ova bundevara je toliko sočna i mirisna da od nje nema lepše – ključ je u 2 kašike griza!
Kada jesen pokaže svoje prve boje, miris bundeve se širi domovima širom Srbije. Ipak, jedna bundevara je posebna. U Banatu se generacijama čuva tajni starinski recept koji, kažu, garantuje da od nje nema ukusnije i lepše.
Zaboravite sve što ste do sada probali – ova bundevara je mekana, sočna i mirisna, baš onakva kakvu su pravile naše bake.
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Njena tajna leži u jednostavnim, svežim sastojcima i jednom posebnom koraku koji joj daje neponovljiv ukus. Pripremite se da u kuhinju unesete duh tradicije i oduševite svoje ukućane!
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu (domaćih ili kupovnih)
1 kg rendane bundeve (muskatna ili hokaido)
200 g šećera (po ukusu, može i manje/više)
100 g oraha (grubo seckanih ili mlevenih)
100 ml ulja (za premazivanje kora)
1 kašičica cimeta (po želji, za bogatiju aromu)
Prstohvat soli (da izvuče slatkoću bundeve)
Prava tajna: 2 kašike griza (za upijanje viška soka i sočnost)
Priprema korak po korak
Priprema bundeve: Bundevu oljuštite i izrendajte na krupnije rende. Stavite je u dublju posudu, dodajte šećer, cimet i prstohvat soli. Ostavite da odstoji oko 15-ak minuta kako bi bundeva pustila svoj sok.
Tajni sastojak: Nakon što bundeva pusti sok, dobro je ocedite (nemojte bacati sok!). U oceđenu bundevu dodajte mlevene ili seckane orahe i 2 kašike griza. Griz će upiti preostali sok tokom pečenja i učiniti bundevaru neverovatno sočnom i mekom.
Sklapanje bundevara: Uzmite dve kore za pitu, pa ih poprskajte uljem. Ravnomerno rasporedite deo fila od bundeve po kori. Urolajte kore u rolnicu i slažite u pleh obložen pek papirom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.
Pečenje: Pre nego što bundevaru stavite u rernu, prelijte je sa malo preostalog soka od bundeve (ako ga ima) i malo ulja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i ne postane hrskava.
Serviranje: Kada je bundevara gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi. Po želji, možete je posuti šećerom u prahu pre služenja.
Zašto je ova bundevara neprevaziđena?
Banatske domaćice znaju da je ključ u ravnoteži. Griz sprečava da bundeva bude previše vlažna, a istovremeno joj daje punu, sočnu teksturu. Oraha je taman toliko da obogate ukus, a ne preuzmu dominaciju. Rezultat je bundevara koja podseća na detinjstvo, na toplinu doma i na najbolje što tradicionalna kuhinja nudi.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.
Komentari(0)