Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Bakina tajna iz Banata! Ova bundevara je toliko sočna i mirisna da od nje nema lepše – ključ je u 2 kašike griza!
Kada jesen pokaže svoje prve boje, miris bundeve se širi domovima širom Srbije. Ipak, jedna bundevara je posebna. U Banatu se generacijama čuva tajni starinski recept koji, kažu, garantuje da od nje nema ukusnije i lepše.
Zaboravite sve što ste do sada probali – ova bundevara je mekana, sočna i mirisna, baš onakva kakvu su pravile naše bake.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Njena tajna leži u jednostavnim, svežim sastojcima i jednom posebnom koraku koji joj daje neponovljiv ukus. Pripremite se da u kuhinju unesete duh tradicije i oduševite svoje ukućane!
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu (domaćih ili kupovnih)
1 kg rendane bundeve (muskatna ili hokaido)
200 g šećera (po ukusu, može i manje/više)
100 g oraha (grubo seckanih ili mlevenih)
100 ml ulja (za premazivanje kora)
1 kašičica cimeta (po želji, za bogatiju aromu)
Prstohvat soli (da izvuče slatkoću bundeve)
Prava tajna: 2 kašike griza (za upijanje viška soka i sočnost)
Priprema korak po korak
Priprema bundeve: Bundevu oljuštite i izrendajte na krupnije rende. Stavite je u dublju posudu, dodajte šećer, cimet i prstohvat soli. Ostavite da odstoji oko 15-ak minuta kako bi bundeva pustila svoj sok.
Tajni sastojak: Nakon što bundeva pusti sok, dobro je ocedite (nemojte bacati sok!). U oceđenu bundevu dodajte mlevene ili seckane orahe i 2 kašike griza. Griz će upiti preostali sok tokom pečenja i učiniti bundevaru neverovatno sočnom i mekom.
Sklapanje bundevara: Uzmite dve kore za pitu, pa ih poprskajte uljem. Ravnomerno rasporedite deo fila od bundeve po kori. Urolajte kore u rolnicu i slažite u pleh obložen pek papirom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.
Pečenje: Pre nego što bundevaru stavite u rernu, prelijte je sa malo preostalog soka od bundeve (ako ga ima) i malo ulja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i ne postane hrskava.
Serviranje: Kada je bundevara gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi. Po želji, možete je posuti šećerom u prahu pre služenja.
Zašto je ova bundevara neprevaziđena?
Banatske domaćice znaju da je ključ u ravnoteži. Griz sprečava da bundeva bude previše vlažna, a istovremeno joj daje punu, sočnu teksturu. Oraha je taman toliko da obogate ukus, a ne preuzmu dominaciju. Rezultat je bundevara koja podseća na detinjstvo, na toplinu doma i na najbolje što tradicionalna kuhinja nudi.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Dodajte ovaj sastojak i ćufte se nikad neće raspasti: Mleveno meso ostaje sočno i savršeno čvrsto
Trik iskusnih domaćica! Zaboravite na hleb i jaja – samo 1 sastojak je „lepak“ za mleveno meso i čuva mu sočnost!
KAO DA JE PRAVILA VAŠA BAKA! Post nikad nije bio ukusniji: Domaće noklice u bogatom paprikašu, TRIK u 1 SASTOJKU
Ovaj bogati paprikaš od povrća i krompira sam po sebi je gust i aromatičan
Srpska gibanica, ona prava: Napravite je ovako i biće vazdušasta, mekana i sočna danima
Zaboravite sve ostale recepte: vaša gibanica biće vazdušasta i sočna, kao da je tek izvađena iz rerne – i to danima!
Recept star vekovima: Posna sarma sa Hilandara kraljica je svake slavske trpeze
Kako je sezona slava stigla, domaćice se sve više trude da na stolu imaju najbolje specijalitete za svoje goste
Komentari(0)