Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Vredne domaćice već uveliko skupljaju najbolje recepte za pripremu slave. Listaju se kuvari u pretražuje internet u potrazi za najukusnijim predjelima, salatama, mesom, ribom... Ali kruna svake slave su, naravno, sitni kolači. Donosimo vam recept za jednu smesu od koje, uz određene dodatke, možete da napravite čak 3 različite vrste sitnih kolača. Bonus je i što ne sadrže šećer, ne peku se - tako da se spremaju vrlo brzo, a jedu se u trenu!
Osnovne informacije:
Kuhinja: domaća
Tip jela: desert / slavski recept
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Porcije/Količina: 40-60 kuglica
Vreme pripreme: 35 minuta
Vreme pečenja: 10 minuta
Ukupno vreme: 45 minuta
Težina: lako
Sastojci:
150 g oraha
5 komada suvih kajsija
5 komada suvih šljiva
8 komada urmi
100 g suvog grožđa
Za dekoraciju:
seme suncokreta
kokosove pahuljice
orasi mleveni
Priprema:
1. korak: Priprema oraha
Orahe malo propržite u suvom tiganju, par minuta, a potom ih sameljite. Prebacite orahe u činiju (jedan deo odvojite za dekoraciju).
2. korak: Priprema suvog voća
Kajsije, šljive, urme iseckajte, pa zajedno sa malo suvog grožđa dodatno usitnite u blenderu.
3. korak: Spajanje smesa
Sjedinite dobijenu voćnu smesu sa orasima, dobro izradite rukama da se dobije kompaktna smesa koja može da se lepo oblikuje.
4. korak: Pravljenje kuglica
Otkidajte komade od pripremljene smese i oblikujte kuglice. Poređahjte ih na pleh
5. korak: Priprema 3 različite vrste kuglica
Suncokret takođe propržite u suvom tiganju. Kuglice valjajte u semenke suncokreta, mlevene orahe ili kokos.
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Komentari(0)