Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Vredne domaćice već uveliko skupljaju najbolje recepte za pripremu slave. Listaju se kuvari u pretražuje internet u potrazi za najukusnijim predjelima, salatama, mesom, ribom... Ali kruna svake slave su, naravno, sitni kolači. Donosimo vam recept za jednu smesu od koje, uz određene dodatke, možete da napravite čak 3 različite vrste sitnih kolača. Bonus je i što ne sadrže šećer, ne peku se - tako da se spremaju vrlo brzo, a jedu se u trenu!
Osnovne informacije:
Kuhinja: domaća
Tip jela: desert / slavski recept
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Možda vas zanima:
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Porcije/Količina: 40-60 kuglica
Vreme pripreme: 35 minuta
Vreme pečenja: 10 minuta
Ukupno vreme: 45 minuta
Težina: lako
Sastojci:
150 g oraha
5 komada suvih kajsija
5 komada suvih šljiva
8 komada urmi
100 g suvog grožđa
Za dekoraciju:
seme suncokreta
kokosove pahuljice
orasi mleveni
Priprema:
1. korak: Priprema oraha
Orahe malo propržite u suvom tiganju, par minuta, a potom ih sameljite. Prebacite orahe u činiju (jedan deo odvojite za dekoraciju).
2. korak: Priprema suvog voća
Kajsije, šljive, urme iseckajte, pa zajedno sa malo suvog grožđa dodatno usitnite u blenderu.
3. korak: Spajanje smesa
Sjedinite dobijenu voćnu smesu sa orasima, dobro izradite rukama da se dobije kompaktna smesa koja može da se lepo oblikuje.
4. korak: Pravljenje kuglica
Otkidajte komade od pripremljene smese i oblikujte kuglice. Poređahjte ih na pleh
5. korak: Priprema 3 različite vrste kuglica
Suncokret takođe propržite u suvom tiganju. Kuglice valjajte u semenke suncokreta, mlevene orahe ili kokos.
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)