Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Proja, kukuruzni hleb, važan deo tradicionalne srpske kuhinje, pravi se od krupno mlevenog kukuruznog brašna, vode i soli. Uglavnom se služi kao predjelo, ali volimo je i kao doručak ili užinu. Klasik domaće gastronomije jedan je od onih lepih i ukusnih zalogaja koji nas vraćaju u detinjstvo, a ovom prilikom predstavljamo vam recept za proju iz 19. veka.
Ovo starinsko jelo nekad je bilo nezaobilazan deo svakog pravog domaćinskog obroka. Tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli, a Mama Buba, zvezda društvenih mreža i kulinarstva, na svojoj Instagram stranici "Bubin svet na tacni" otkrila je i recept za proju iz 19. veka...
"Proja, projara, projanica, a u poslednje vreme i projice – puno naziva za, u osnovi, kukuruzni hleb. Kažu knjige i Internet da je proja kukuruzni hleb (kukuruzno brašno, voda, so), dok je projara ili projanica mešano kukuruzno i pšenično brašno uz dodatak sira, jaja, masti, čvaraka i ostalih sastojaka po želji, a projice su isto to, samo ispečeno u kalupu za mafine. Pošto se peku u kalupu za mafine, pre bi bili slani mafini, mada je ovako po naški – projice – nekako slatko, kao da im tepate.
Možda vas zanima:

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Mi ćemo napraviti proju prema receptu iz 19. veka, iz 'Velikog srpskog kuvara' Katarine Popović Midžine, jer se u njemu tako zove, mada bi po ovoj sadašnjoj klasifikaciji najpre spadala u projanicu. A i to nije baš sigurno jer u ovoj proji ima šećera, a u svim ostalim koje se pominju nema, i pri tome se nalazi u delu Kuvara 'Raznovrsno pečeno, slatko testo'.
U kuvaru Spasenije Pate Marković, čuvenom Patinom kuvaru, proje se nalaze u odeljcima 'Kuvana testa i pite', bez jasne odrednice zašto su neki recepti razvrstani na jednu, a neki na drugu stranu kada su gotovo identični."
Recept za proju iz 19. veka
Sastojci:
250 g kukuruznog brašna
oko 4 dl mleka
3 jajeta
3 velike kašike šećera
1 velika kašika masti
30 g kvasca
malo toplog mleka
so na vrh noža
Priprema:
Usuti u tepsiju dobro podmazanu mašću i ostaviti da kisne 2,5 – 3 sata (hladnom mašću jer ako se vrućom mašću maže, onda se proja zalepi za dno – "Praktični kuvar", Sofija Mirković rođ. Maksimović). Uskislo preliti otopljenom mašću i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)