Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

supa
Shutterstock

Šta je zapravo tarana?

Tarana je vrsta sušene testenine sitnog oblika. Priprema se tako što se umesi testo od brašna i jaja, zatim se izmrvi na krupnije komade i ostavi da se osuši. Nekada se sušila na krpama, pored ognjišta ili na suncu, a zatim čuvala u platnenim vrećicama. Upravo ta jednostavnost činila je taranu savršenom za brzu i hranljivu supu.

Tarana supa na stolu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tarana se kuvala u vodi ili pilećoj čorbi, uz dodatak malo soli i domaće masti. Po želji su domaćice dodavale i povrće, posebno šargarepu i peršun, kako bi supa bila još bogatija. Brzo se spremala, a deca su je volela zbog blagog ukusa i lakoće varenja.

Kulturni značaj

Tarana supa nije bila samo obrok – ona je imala i simboliku skromnosti i topline doma. Bila je jelo za svaki dan, ali i znak domaćinske brige, jer su se majke i bake trudile da uvek imaju spremljenu taranu za decu i goste. Danas se retko priprema, ali u nekim krajevima Šumadije i Vojvodine još uvek se čuva tradicija.

Recept za tarana supu

  • 1 šolja domaće tarane
  • 1 kašika masti ili ulja
  • 1 l pileće supe ili vode
  • so po ukusu
  • šargarepa i peršun (po želji)

U loncu se zagreje mast, doda tarana i kratko proprži da zamiriše. Zatim se nalije supa ili voda i ostavi da krčka desetak minuta, dok tarana ne omekša. Pred kraj dodati sitno seckanu šargarepu i peršun. Poslužuje se topla, često sa parčetom hleba.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading