Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Šta je zapravo tarana?
Tarana je vrsta sušene testenine sitnog oblika. Priprema se tako što se umesi testo od brašna i jaja, zatim se izmrvi na krupnije komade i ostavi da se osuši. Nekada se sušila na krpama, pored ognjišta ili na suncu, a zatim čuvala u platnenim vrećicama. Upravo ta jednostavnost činila je taranu savršenom za brzu i hranljivu supu.
Tarana supa na stolu
Možda vas zanima:
Recept: Tarana sa orasima i medom – slatko jelo iz sirotinjske kuhinje koje danas pravi samo poneka baka
Nije ni kolač, ni doručak, a hranila je generacije. Slatka tarana sa orasima i medom bila je jelo za dane kad nema puno – ali ima duše, volje i tople vode
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Možda vas zanima:
Recept: Tarana sa orasima i medom – slatko jelo iz sirotinjske kuhinje koje danas pravi samo poneka baka
Nije ni kolač, ni doručak, a hranila je generacije. Slatka tarana sa orasima i medom bila je jelo za dane kad nema puno – ali ima duše, volje i tople vode
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Možda vas zanima:
Recept: Tarana sa orasima i medom – slatko jelo iz sirotinjske kuhinje koje danas pravi samo poneka baka
Nije ni kolač, ni doručak, a hranila je generacije. Slatka tarana sa orasima i medom bila je jelo za dane kad nema puno – ali ima duše, volje i tople vode
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Tarana se kuvala u vodi ili pilećoj čorbi, uz dodatak malo soli i domaće masti. Po želji su domaćice dodavale i povrće, posebno šargarepu i peršun, kako bi supa bila još bogatija. Brzo se spremala, a deca su je volela zbog blagog ukusa i lakoće varenja.
Kulturni značaj
Tarana supa nije bila samo obrok – ona je imala i simboliku skromnosti i topline doma. Bila je jelo za svaki dan, ali i znak domaćinske brige, jer su se majke i bake trudile da uvek imaju spremljenu taranu za decu i goste. Danas se retko priprema, ali u nekim krajevima Šumadije i Vojvodine još uvek se čuva tradicija.
Recept za tarana supu
- 1 šolja domaće tarane
- 1 kašika masti ili ulja
- 1 l pileće supe ili vode
- so po ukusu
- šargarepa i peršun (po želji)
U loncu se zagreje mast, doda tarana i kratko proprži da zamiriše. Zatim se nalije supa ili voda i ostavi da krčka desetak minuta, dok tarana ne omekša. Pred kraj dodati sitno seckanu šargarepu i peršun. Poslužuje se topla, često sa parčetom hleba.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
Komentari(0)