Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Ova pita sa sirom je sočna mekana i mirisna, isečena na kocke pre pečenja praktična je za posluživanje.
Sastojci:
1 paket gotovih tankih kora za pitu (oko 500 g)
Za fil:
250 g sitnog sira (svježeg kravljeg)
1 jaje po želji
1 kašika kisele pavlake (20% masnoće)
2 kašike ml neutralnog ulja zeleno perje mladog luka)
1/2 kašičice belog luka u prahu (ili 1 sitno iseckan svežeg belog luka)
Malo soli i bibera po ukusu
i 100 gr seckane šunke
Za premazivanje kora: ulja 50 ml gazirane vode
Za preliv: 100 ml jogurta 2 jaja 1 kašika griza 2 kašike ulja
Za posipanje (opciono): Malo susama ili kim
Priprema:
Pripremite fil u velikoj činiji pomešajte sitni sir, jaja, kiselu pavlaku i ulje dobro sjedinite beli luk u prahu (ili iseckan sveži beli luk) so i biber šunku sve dobro promešajte.
Pripremite premaz za kore u manjoj posudi pomešajte ulje i gaziranu vodu ili kao ja prskajte uljem i vodom iz prskalice.
Pripremite preliv u činiji umutite jaja viljuškom dodajte hladno mleko kiselu pavlaku (ili jogurt) i ulje dobro promešajte u smesu dodajte griz.
Složite pitu u nauljenu tepsiju prvu koru stavite na dno premažite je smesom od ulja i vode preko nje stavite drugu koru ponovo premažite na treću koru ravnomerno rasporedite deo fila od sira nastavite da ređate kore na ovaj način dve kore se premazuju uljem i vodom pa na sledeću koru ide fil od sira ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil.
Pre nego što stavite pitu u rernu isecite je na kocke ili rombove ravnomerno prelijte isečenu pitu pripremljenim prelivom pazite da preliv uđe između isečenih komada ostavite pitu da odstoji petnaestak minuta da kore malo upiju preliv.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (350°F) oko 35-45 minuta ili dok pita ne dobije lepu zlatno-braon boju i preliv se ne stegne po želji pospite po vrhu malo susama ili kima.
Ostavite pitu da se malo prohladi pre posluživanja.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.
Komentari(0)