Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Ova pita sa sirom je sočna mekana i mirisna, isečena na kocke pre pečenja praktična je za posluživanje.
Sastojci:
1 paket gotovih tankih kora za pitu (oko 500 g)
Za fil:
250 g sitnog sira (svježeg kravljeg)
1 jaje po želji
1 kašika kisele pavlake (20% masnoće)
2 kašike ml neutralnog ulja zeleno perje mladog luka)
1/2 kašičice belog luka u prahu (ili 1 sitno iseckan svežeg belog luka)
Malo soli i bibera po ukusu
i 100 gr seckane šunke
Za premazivanje kora: ulja 50 ml gazirane vode
Za preliv: 100 ml jogurta 2 jaja 1 kašika griza 2 kašike ulja
Za posipanje (opciono): Malo susama ili kim
Priprema:
Pripremite fil u velikoj činiji pomešajte sitni sir, jaja, kiselu pavlaku i ulje dobro sjedinite beli luk u prahu (ili iseckan sveži beli luk) so i biber šunku sve dobro promešajte.
Pripremite premaz za kore u manjoj posudi pomešajte ulje i gaziranu vodu ili kao ja prskajte uljem i vodom iz prskalice.
Pripremite preliv u činiji umutite jaja viljuškom dodajte hladno mleko kiselu pavlaku (ili jogurt) i ulje dobro promešajte u smesu dodajte griz.
Složite pitu u nauljenu tepsiju prvu koru stavite na dno premažite je smesom od ulja i vode preko nje stavite drugu koru ponovo premažite na treću koru ravnomerno rasporedite deo fila od sira nastavite da ređate kore na ovaj način dve kore se premazuju uljem i vodom pa na sledeću koru ide fil od sira ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil.
Pre nego što stavite pitu u rernu isecite je na kocke ili rombove ravnomerno prelijte isečenu pitu pripremljenim prelivom pazite da preliv uđe između isečenih komada ostavite pitu da odstoji petnaestak minuta da kore malo upiju preliv.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (350°F) oko 35-45 minuta ili dok pita ne dobije lepu zlatno-braon boju i preliv se ne stegne po želji pospite po vrhu malo susama ili kima.
Ostavite pitu da se malo prohladi pre posluživanja.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU TREŠNJE? Pogledajte koja temperatura je idealna
Da li i vi trešnje ostavljate na stolu nakon kupovine?

Užička pita razljevuša bez kora: Najbrži "smuti, pa prospi" recept za sočan doručak ili večeru koji se pamti
Jednostavna za pripremu, slasna i zasitna, ova brza domaća pita je obavezna u svakom porodičnom kuvaru.

Preukusna večera gotova za pola sata: Recept za najbolju carsku pitu koju obožavaju svi od 7 do 77 godina
Ponestalo vam je ideje šta da spremate za večeru? Ovaj "smuti, pa prospi" okupiće čitavu porodicu za stolom.

Najzdravija biljka na svetu: Čisti jetru i štiti srce, od nje se pravi sok posebno lekovit za 1 grupu ljudi
Ova biljka može da leči više bolesti nego što mislite
Komentari(0)