Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Ova pita sa sirom je sočna mekana i mirisna, isečena na kocke pre pečenja praktična je za posluživanje.
Sastojci:
1 paket gotovih tankih kora za pitu (oko 500 g)
Za fil:
250 g sitnog sira (svježeg kravljeg)
1 jaje po želji
1 kašika kisele pavlake (20% masnoće)
2 kašike ml neutralnog ulja zeleno perje mladog luka)
1/2 kašičice belog luka u prahu (ili 1 sitno iseckan svežeg belog luka)
Malo soli i bibera po ukusu
i 100 gr seckane šunke
Za premazivanje kora: ulja 50 ml gazirane vode
Za preliv: 100 ml jogurta 2 jaja 1 kašika griza 2 kašike ulja
Za posipanje (opciono): Malo susama ili kim
Priprema:
Pripremite fil u velikoj činiji pomešajte sitni sir, jaja, kiselu pavlaku i ulje dobro sjedinite beli luk u prahu (ili iseckan sveži beli luk) so i biber šunku sve dobro promešajte.
Pripremite premaz za kore u manjoj posudi pomešajte ulje i gaziranu vodu ili kao ja prskajte uljem i vodom iz prskalice.
Pripremite preliv u činiji umutite jaja viljuškom dodajte hladno mleko kiselu pavlaku (ili jogurt) i ulje dobro promešajte u smesu dodajte griz.
Složite pitu u nauljenu tepsiju prvu koru stavite na dno premažite je smesom od ulja i vode preko nje stavite drugu koru ponovo premažite na treću koru ravnomerno rasporedite deo fila od sira nastavite da ređate kore na ovaj način dve kore se premazuju uljem i vodom pa na sledeću koru ide fil od sira ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil.
Pre nego što stavite pitu u rernu isecite je na kocke ili rombove ravnomerno prelijte isečenu pitu pripremljenim prelivom pazite da preliv uđe između isečenih komada ostavite pitu da odstoji petnaestak minuta da kore malo upiju preliv.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (350°F) oko 35-45 minuta ili dok pita ne dobije lepu zlatno-braon boju i preliv se ne stegne po želji pospite po vrhu malo susama ili kima.
Ostavite pitu da se malo prohladi pre posluživanja.

NAJJEDNOSTAVIJI POSNI KOLAČ IZ JUGOSLAVIJE: Džem, cimet i kakao - jeftin, a ukusan (RECEPT)
Najjednostaviji posni kolač sa džemom, cimetom i kakaom iz Jugoslavije koji su sve žene pravile jer je jeftin i ukusan

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.

SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept
Komentari(0)