Recept star vekovima: Posna sarma sa Hilandara kraljica je svake slavske trpeze
Kako je sezona slava stigla, domaćice se sve više trude da na stolu imaju najbolje specijalitete za svoje goste
Posna sarma nije toliko popularna iako je klasična jedno od najpopularnijih jela i često se nalazi na trpezama tokom raznih proslava, a šta ako je napravite po receptu monaha sa Hilandara?
Recepti iz ovog manastira su poznati po svom jedinstvenom ukusu i često oduševe sve koji ih probaju. Svi se slažu u tome da imaju poseban šarm.
Kako je sezona slava stigla, domaćice se sve više trude da na stolu imaju najbolje specijalitete za svoje goste. Ove godine Aranđelovdan pada u petak, pa će posna trpeza biti u fokusu.
Možda vas zanima:
Put u duhovnost koji vodi ka večnosti - Kako žive monasi na Svetoj Gori
Na poluostrvu Atos u severnoj Grčkoj, u Egejskom moru, uzdiže se planina visoka 2.033 metra. Njene strme litice, guste šume i samotni manastiri čine Svetu Goru – jedno od najposebnijih mesta na svetu. Ovaj prostor, koji pravoslavni vernici nazivaju „vrt Presvete Bogorodice“, vekovima je čuvar duhovnosti, umetnosti i vere.
Nakon razvoda od svetski poznate žene, naš glumac spas pronašao na Hilandaru! Svi ga znate kao Branka Pantića iz "Tesne kože", a ovo je njegova životna priča
Glumac Gojko Baletić, šta god da je u životu uradio, a uradio je i radio dosta, ostaće upamćen kao najstariji sin nesrećnog Mite Pantića, onog iz legendarne "Tesne kože".
Možda vas zanima:
Put u duhovnost koji vodi ka večnosti - Kako žive monasi na Svetoj Gori
Na poluostrvu Atos u severnoj Grčkoj, u Egejskom moru, uzdiže se planina visoka 2.033 metra. Njene strme litice, guste šume i samotni manastiri čine Svetu Goru – jedno od najposebnijih mesta na svetu. Ovaj prostor, koji pravoslavni vernici nazivaju „vrt Presvete Bogorodice“, vekovima je čuvar duhovnosti, umetnosti i vere.
Nakon razvoda od svetski poznate žene, naš glumac spas pronašao na Hilandaru! Svi ga znate kao Branka Pantića iz "Tesne kože", a ovo je njegova životna priča
Glumac Gojko Baletić, šta god da je u životu uradio, a uradio je i radio dosta, ostaće upamćen kao najstariji sin nesrećnog Mite Pantića, onog iz legendarne "Tesne kože".
Možda vas zanima:
Put u duhovnost koji vodi ka večnosti - Kako žive monasi na Svetoj Gori
Na poluostrvu Atos u severnoj Grčkoj, u Egejskom moru, uzdiže se planina visoka 2.033 metra. Njene strme litice, guste šume i samotni manastiri čine Svetu Goru – jedno od najposebnijih mesta na svetu. Ovaj prostor, koji pravoslavni vernici nazivaju „vrt Presvete Bogorodice“, vekovima je čuvar duhovnosti, umetnosti i vere.
Nakon razvoda od svetski poznate žene, naš glumac spas pronašao na Hilandaru! Svi ga znate kao Branka Pantića iz "Tesne kože", a ovo je njegova životna priča
Glumac Gojko Baletić, šta god da je u životu uradio, a uradio je i radio dosta, ostaće upamćen kao najstariji sin nesrećnog Mite Pantića, onog iz legendarne "Tesne kože".
Ovo je idealna prilika da isprobate posnu sarmu prema starinskom receptu hilandarskih monaha sa Svete Gore.
Recept, koji su ovi monasi pažljivo čuvali i prenosili sa generacije na generaciju, sada je dostupan i vama, kako biste svojim gostima pružili jedinstveno iskustvo posne gozbe sa autentičnim ukusom sarmi iz Hilandara, prenosi espreso.co.rs
Ovaj put, otkrivamo vam kako monasi sa Svetog Atosa spremaju svoju sarmu. Priprema nije previše komplikovana, ali njen miris je toliko intenzivan da ostaje u sećanju, prenosi informer.rs.
Sastojci:
2 praziluka
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
100 gr pirinča
350-400 gr mlevenih oraha
100 gr dimljene ribe (losos)
12-15 listova kiselog kupusa
Priprema posne sarme:
U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.
Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.
Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.
Recept star vekovima: Posna sarma sa Hilandara kraljica je svake slavske trpeze
Kako je sezona slava stigla, domaćice se sve više trude da na stolu imaju najbolje specijalitete za svoje goste
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Komentari(0)