Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

štrudla sa jabukama
Shutterstock

Nema potrebe za mešenjem testa, kupite gotovo lisnato u prodavnici, rastanjite ga nafilujte ukusnim filom i uživajte u ukusnom dezertu od kojeg miriše cela kuća.

Štrudle su savršene, jer nas često vraćaju u detinjstvo i ono vreme kada je naše bilo da se igramo, a bake i majke su brinule o tome šta će se spremati od hrane.

Posle ručka nema ništa lepše nego zasladiti se ukusnim dezertom, a ova štrudla će vas oduševiti na prvi mah.

Sastojci za štrudlu od jabuka

400 g lisnatog testa 
150 g putera
4 kašike šećera
5 jabuka 
3 kašike prezli 
1 kašičica cimeta
šećer u prahu po želji

Priprema:

Testo odmrzni, ostavi ga u zatvorenom pakovanju na sobnoj temperaturi 2–3 sata.
Jabuke oprati, oljušti, očisti od koštica i naseckati na male kockice. Dodajte šećer, cimet i prezle, pa sve dobro promešajte.
Puter otopite
Za jednu štrudlu koristi četiri lista testa. Svaki list premažte otopljenim puterom, slažite ih jedan na drugi, a zatim rasporedite fil od jabuka, ostavljajući malo prostora oko ivica. Uvijte štrudlu pažljivo, uvlačeći ivice prema unutra. Ponoviti postupak sa preostalim testom.
Štrudle premaži puterom i postavi na pleh obložen papirom za pečenje, šavom okrenutim na dole.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Gotove štrudle pospite šećerom u prahu.

Saveti:

Lisnato testo se brzo suši, pa dok radite sa jednim listom, ostale pokrijte vlažnom krpom.

Create your own user feedback survey c.id

Komentari(0)

Loading