Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Nema potrebe za mešenjem testa, kupite gotovo lisnato u prodavnici, rastanjite ga nafilujte ukusnim filom i uživajte u ukusnom dezertu od kojeg miriše cela kuća.
Štrudle su savršene, jer nas često vraćaju u detinjstvo i ono vreme kada je naše bilo da se igramo, a bake i majke su brinule o tome šta će se spremati od hrane.
Posle ručka nema ništa lepše nego zasladiti se ukusnim dezertom, a ova štrudla će vas oduševiti na prvi mah.
Sastojci za štrudlu od jabuka
400 g lisnatog testa
150 g putera
4 kašike šećera
5 jabuka
3 kašike prezli
1 kašičica cimeta
šećer u prahu po želji
Priprema:
Testo odmrzni, ostavi ga u zatvorenom pakovanju na sobnoj temperaturi 2–3 sata.
Jabuke oprati, oljušti, očisti od koštica i naseckati na male kockice. Dodajte šećer, cimet i prezle, pa sve dobro promešajte.
Puter otopite
Za jednu štrudlu koristi četiri lista testa. Svaki list premažte otopljenim puterom, slažite ih jedan na drugi, a zatim rasporedite fil od jabuka, ostavljajući malo prostora oko ivica. Uvijte štrudlu pažljivo, uvlačeći ivice prema unutra. Ponoviti postupak sa preostalim testom.
Štrudle premaži puterom i postavi na pleh obložen papirom za pečenje, šavom okrenutim na dole.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Gotove štrudle pospite šećerom u prahu.
Saveti:
Lisnato testo se brzo suši, pa dok radite sa jednim listom, ostale pokrijte vlažnom krpom.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.
Komentari(0)