"Leto u tegli" je hit koji morate da probate: Recept za najukusniju zimsku salatu koja puca od vitamina i preukusna je
Upravo sada, dok sezona još traje, postavljamo temelje budućih gastronomski užitaka, onih tegli koje će vas, usred zime, podsećati na sunce, zrele paradajze i hrskanje svežeg krastavca.

Recept koji sledi nije samo još jedan način da iskoristite leto; ovo je formula za savršenu salatu u tegli, gde svako povrće zadržava svoj karakter, a ukusi su iznenađujuće ujednačeni i osvežavajući.
Pripremite se da svojoj kolekciji recepata dodate pravi hit.
Tajna ove salate je poštovanje sezone i jednostavna, ali precizna tehnika. Nema mesta za prezrelo, mekano povrće – samo najbolje.
Sastojci (za 6 tegli od po pola litre):
1 kg paradajza
600 g krastavaca korinišona
3 paprike različitih boja
4 crna luka (može i ljubičasti i crni)
3,4 čena belog luka
veza svežeg peršuna
Za preliv:
75 ml ulja
1 kašika soli
1 kašičica šećera + 0,5 kašičica po tegli
9% sirće (0,5 kašičica po tegli)
Dodatno: crni biber u zrnu (3–4 komada po tegli).
Priprema:
Sečenje je umetnost. Ne preterujte. Krastavce iseći na kolutove debljine 5–7 mm. Paradajz na kriške, uklanjajući deo oko stabljike. Paprike oljuštiti i iseći na trakice. Crni luk na kolutove ili polukolutove. Beli luk na tanke kriške, ali ga nemojte gnječiti. Peršun se ne secka previše sitno.
Mariniranje pre punjenja. Ovo je ključna faza!
Pomiješajte sve isečeno povrće i zelenilo u velikoj posudi. Dodajte so, šećer (1 kašičicu) i ulje. Pažljivo, ali temeljno promešajte i ostavite 1–1,5 sat na sobnoj temperaturi. Povrće će pustiti sok i malo se spustiti. Važno je promešati ga 2–3 puta tokom ovog perioda. U ovoj fazi ne koristimo sirće, kako bismo sačuvali hrskavost povrća.
Pakovanje i sterilizacija.
Operite teglice čistom vodom. Na dno svake stavite crni biber. Čvrsto spakujte povrće, lagano ga sabijajući. Sipajte povrćni sok sa uljem – to je naš „fil“. U svaku teglicu dodajte 0,5 kašičice šećera i 0,5 kašičice sirćeta. Poklopite.
Teglice stavite u široku šerpu sa toplom vodom (do „ramena“ tegli). Stavite pamučni peškir na dno kako se staklo ne bi slomilo. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri i od trenutka ključanja sterilizujte tačno 15 minuta.
Postepeno hlađenje.
Nakon sterilizacije, ne vadite odmah teglice. Isključite ringlu i ostavite ih u šerpi sa vodom, blago otvorivši poklopac, 15–20 minuta. Zatim zavrnite poklopce, okrenite teglice naopako, umotajte u staro ćebe i ostavite dok se potpuno ne ohlade (12–24 sata).
Ova salata je oličenje letnje izdašnosti u formatu dizajniranom za zimski manjak vitamina i boja. Biće ne samo predjelo, već glavni akcenat na svakoj trpezi – od radne večere do novogodišnje gozbe.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!
Komentari(0)