Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Pasulj je oduvek bio jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Pravio se u skoro svakoj kući, a danas je neizostavan deo tradicionalne trpeze. Ipak, nekada se spremao na poseban način – u glinenom loncu, na tihoj vatri, uz dodatak neobičnih sastojaka koji su mu davali posebnu aromu. Taj način kuvanja skoro je iščezao, a upravo on krije pravi duh stare srpske kuhinje.
Kako se nekada kuvao pasulj u Šumadiji i Pomoravlju
U starim kućama pasulj se nije kuvao na šporetu, već u zemljanom loncu, ušuškanom u žar ili smirenoj vatri na ognjištu. Jelo se pripremalo sporo, satima, bez žurbe, a domaćice su verovale da što se duže kuva, to je “slađe i zdravije”.
Možda vas zanima:
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
Možda vas zanima:
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
Možda vas zanima:
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
U pojedinim krajevima Šumadije i Pomoravlja u pasulj su dodavali i suvo voće – najčešće šljive, koje su davale blag miris dima i slatkastu notu. Ovaj spoj je činio čorbu jačom i zasitnijom, a istovremeno i posebnom.
Sastojci za starinski recept pasulj-čorbe
-
500 g belog pasulja
-
1 veći crni luk
-
2 šargarepe
-
1 koren peršuna
-
1 parče celera
-
3–4 suve šljive (po želji)
-
2–3 čena belog luka
-
so, biber, lovorov list
-
malo masti ili ulja
Priprema
Pasulj se preko noći potopi u vodi, pa se sutradan stavi u glineni lonac.
Dodaje se povrće isečeno na krupne komade, lovorov list i nekoliko suvih šljiva.
Sve se prelije vodom, poklopi i ostavi da lagano vri u peći ili žaru satima – bez mešanja.
Pred kraj kuvanja, u zasebnoj šerpi napravi se zaprška od masti, brašna i aleve paprike, pa se doda u čorbu.
Zašto je pasulj iz glinenog lonca poseban?
Glina ravnomerno raspoređuje toplotu i čuva aromu sastojaka. Zbog sporog kuvanja, pasulj ostaje kremast, a ukusi povrća i začina potpuno se sjedine. Upravo taj način pripreme davao je jelu specifičnu punoću i miris koji danas retko možemo osetiti.
Gde još možete probati ovakav pasulj?
Starinski način pripreme pasulja još se čuva u nekim etno domaćinstvima u Šumadiji, kao i na seoskim manifestacijama poput “Pasuljijade” u Čeneju ili “Pasuljijade” u Prijepolju. Ako želite da doživite pravi ukus prošlosti, posetite neki od ovih događaja ili probajte sami kod kuće da obnovite stari recept.
Pasulj u glinenom loncu nije samo hrana – to je deo sećanja na vreme kada se kuvalo polako, uz priče i pesmu oko ognjišta.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
Komentari(0)