Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Pasulj je oduvek bio jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Pravio se u skoro svakoj kući, a danas je neizostavan deo tradicionalne trpeze. Ipak, nekada se spremao na poseban način – u glinenom loncu, na tihoj vatri, uz dodatak neobičnih sastojaka koji su mu davali posebnu aromu. Taj način kuvanja skoro je iščezao, a upravo on krije pravi duh stare srpske kuhinje.
Kako se nekada kuvao pasulj u Šumadiji i Pomoravlju
U starim kućama pasulj se nije kuvao na šporetu, već u zemljanom loncu, ušuškanom u žar ili smirenoj vatri na ognjištu. Jelo se pripremalo sporo, satima, bez žurbe, a domaćice su verovale da što se duže kuva, to je “slađe i zdravije”.
Možda vas zanima:
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
U pojedinim krajevima Šumadije i Pomoravlja u pasulj su dodavali i suvo voće – najčešće šljive, koje su davale blag miris dima i slatkastu notu. Ovaj spoj je činio čorbu jačom i zasitnijom, a istovremeno i posebnom.
Sastojci za starinski recept pasulj-čorbe
-
500 g belog pasulja
-
1 veći crni luk
-
2 šargarepe
-
1 koren peršuna
-
1 parče celera
-
3–4 suve šljive (po želji)
-
2–3 čena belog luka
-
so, biber, lovorov list
-
malo masti ili ulja
Priprema
Pasulj se preko noći potopi u vodi, pa se sutradan stavi u glineni lonac.
Dodaje se povrće isečeno na krupne komade, lovorov list i nekoliko suvih šljiva.
Sve se prelije vodom, poklopi i ostavi da lagano vri u peći ili žaru satima – bez mešanja.
Pred kraj kuvanja, u zasebnoj šerpi napravi se zaprška od masti, brašna i aleve paprike, pa se doda u čorbu.
Zašto je pasulj iz glinenog lonca poseban?
Glina ravnomerno raspoređuje toplotu i čuva aromu sastojaka. Zbog sporog kuvanja, pasulj ostaje kremast, a ukusi povrća i začina potpuno se sjedine. Upravo taj način pripreme davao je jelu specifičnu punoću i miris koji danas retko možemo osetiti.
Gde još možete probati ovakav pasulj?
Starinski način pripreme pasulja još se čuva u nekim etno domaćinstvima u Šumadiji, kao i na seoskim manifestacijama poput “Pasuljijade” u Čeneju ili “Pasuljijade” u Prijepolju. Ako želite da doživite pravi ukus prošlosti, posetite neki od ovih događaja ili probajte sami kod kuće da obnovite stari recept.
Pasulj u glinenom loncu nije samo hrana – to je deo sećanja na vreme kada se kuvalo polako, uz priče i pesmu oko ognjišta.
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Najmekše domaće kiflice sa džemom — bez kvasca, savršene za doručak ili večeru
Ako tražite brzi doručak/večeru ili prijatni desert za goste — isprobajte ovaj recept!
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
Komentari(0)