Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta

Pasulj je oduvek bio jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Pravio se u skoro svakoj kući, a danas je neizostavan deo tradicionalne trpeze. Ipak, nekada se spremao na poseban način – u glinenom loncu, na tihoj vatri, uz dodatak neobičnih sastojaka koji su mu davali posebnu aromu. Taj način kuvanja skoro je iščezao, a upravo on krije pravi duh stare srpske kuhinje.
Kako se nekada kuvao pasulj u Šumadiji i Pomoravlju
U starim kućama pasulj se nije kuvao na šporetu, već u zemljanom loncu, ušuškanom u žar ili smirenoj vatri na ognjištu. Jelo se pripremalo sporo, satima, bez žurbe, a domaćice su verovale da što se duže kuva, to je “slađe i zdravije”.
Možda vas zanima:

OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite

TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
Možda vas zanima:

OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite

TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
Možda vas zanima:

OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite

TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
U pojedinim krajevima Šumadije i Pomoravlja u pasulj su dodavali i suvo voće – najčešće šljive, koje su davale blag miris dima i slatkastu notu. Ovaj spoj je činio čorbu jačom i zasitnijom, a istovremeno i posebnom.
Sastojci za starinski recept pasulj-čorbe
-
500 g belog pasulja
-
1 veći crni luk
-
2 šargarepe
-
1 koren peršuna
-
1 parče celera
-
3–4 suve šljive (po želji)
-
2–3 čena belog luka
-
so, biber, lovorov list
-
malo masti ili ulja
Priprema
Pasulj se preko noći potopi u vodi, pa se sutradan stavi u glineni lonac.
Dodaje se povrće isečeno na krupne komade, lovorov list i nekoliko suvih šljiva.
Sve se prelije vodom, poklopi i ostavi da lagano vri u peći ili žaru satima – bez mešanja.
Pred kraj kuvanja, u zasebnoj šerpi napravi se zaprška od masti, brašna i aleve paprike, pa se doda u čorbu.
Zašto je pasulj iz glinenog lonca poseban?
Glina ravnomerno raspoređuje toplotu i čuva aromu sastojaka. Zbog sporog kuvanja, pasulj ostaje kremast, a ukusi povrća i začina potpuno se sjedine. Upravo taj način pripreme davao je jelu specifičnu punoću i miris koji danas retko možemo osetiti.
Gde još možete probati ovakav pasulj?
Starinski način pripreme pasulja još se čuva u nekim etno domaćinstvima u Šumadiji, kao i na seoskim manifestacijama poput “Pasuljijade” u Čeneju ili “Pasuljijade” u Prijepolju. Ako želite da doživite pravi ukus prošlosti, posetite neki od ovih događaja ili probajte sami kod kuće da obnovite stari recept.
Pasulj u glinenom loncu nije samo hrana – to je deo sećanja na vreme kada se kuvalo polako, uz priče i pesmu oko ognjišta.

Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.

Ne znate šta da spremite za ručak? Složenac od zapečenih tikvica je brzo, jeftino, zasitno i fantastičnog ukusa
Tražite brz, jednostavan i ukusan ručak? Ove neodoljive zapečene tikvice sa sirom su pravi izbor, naročito u danima kada nemate ideju šta da spremite, a želite nešto hranljivo i aromatično.

"Leto u tegli" je hit koji morate da probate: Recept za najukusniju zimsku salatu koja puca od vitamina i preukusna je
Upravo sada, dok sezona još traje, postavljamo temelje budućih gastronomski užitaka, onih tegli koje će vas, usred zime, podsećati na sunce, zrele paradajze i hrskanje svežeg krastavca.

Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
Komentari(0)