OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.
Domaći džem je nezaobilazan za jesenji period.
Mnogima je upravo bakin pekmez od šljiva prva asocijacija na detinjstvo, domaćinstvo i pravu, toplu hranu.
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.
Upravo jedan takav vam donosimo u nastavku.
Sastojci za džem od šljiva
5 kg zrelih šljiva
500 g šećera (opciono, zavisi od slatkoće voća)
Napravite džem od šljiva i čokolade: Savršen za mazanje na hleb i palačinke
Priprema džema od šljiva
Priprema šljiva – dobro oprati, očistiti i izvaditi koštice.
Kuvanje na tihoj vatri – staviti šljive u šerpu s debljim dnom i kuvati na blagoj temperaturi uz često mešanje, da masa ne zagori.
Dodavanje šećera – pred kraj, dodati šećer samo ako su šljive kisele. Pekmez je tradicionalno najbolje kuvati što prirodniji.
Gotovo je kad varjača stoji – pravi pekmez je gust, taman i ne razliva se s kašike.
Sterilizacija tegli – vruć pekmez sipati u zagrejane tegle, zatvoriti i prekriti ćebetom dok se ne ohladi.
Najbolji recept za domaći džem od malina: Bolji ukus ne možete zamisliti
Zašto je poseban?
Pekmez od šljiva bez konzervansa traje mesecima, čuva vitamine i vlakna i može se jesti uz hleb, palačinke, kolače ili kašikom – kao desert na kašičicu nostalgije.
(Telegraf)
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
Komentari(0)