OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

džem od šljiva s čokoladom
Shutterstock

Domaći džem je nezaobilazan za jesenji period.

Mnogima je upravo bakin pekmez od šljiva prva asocijacija na detinjstvo, domaćinstvo i pravu, toplu hranu.

Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Upravo jedan takav vam donosimo u nastavku.

Sastojci za džem od šljiva

5 kg zrelih šljiva

500 g šećera (opciono, zavisi od slatkoće voća)

Napravite džem od šljiva i čokolade: Savršen za mazanje na hleb i palačinke

Priprema džema od šljiva

Priprema šljiva – dobro oprati, očistiti i izvaditi koštice.

Kuvanje na tihoj vatri – staviti šljive u šerpu s debljim dnom i kuvati na blagoj temperaturi uz često mešanje, da masa ne zagori.

Dodavanje šećera – pred kraj, dodati šećer samo ako su šljive kisele. Pekmez je tradicionalno najbolje kuvati što prirodniji.

Gotovo je kad varjača stoji – pravi pekmez je gust, taman i ne razliva se s kašike.

Sterilizacija tegli – vruć pekmez sipati u zagrejane tegle, zatvoriti i prekriti ćebetom dok se ne ohladi.

Najbolji recept za domaći džem od malina: Bolji ukus ne možete zamisliti

Zašto je poseban?

Pekmez od šljiva bez konzervansa traje mesecima, čuva vitamine i vlakna i može se jesti uz hleb, palačinke, kolače ili kašikom – kao desert na kašičicu nostalgije.

(Telegraf)

Create your own user feedback survey c.id

Komentari(0)

Loading