Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake

Kiza R

10:00

Gastronomija 0

Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije

belmuž
Shutterstock

Nekada se u svakoj homoljskoj kući znalo – bez belmuža nema ni sabora, ni slave, ni poštenog doručka. Danas je ovaj stari srpski specijalitet gotovo iščezao iz svakodnevne upotrebe, ali i dalje živi u sećanjima starijih domaćica i na retkim manifestacijama širom Timočke Krajine. Vreme je da ga vratimo na trpezu!

Šta je belmuž i zašto ga zovu “hrana za junake”?

Belmuž je jelo koje se pravi od tek spremljenog, neslanog ovčijeg ili kravljeg sira i kukuruznog brašna. Ime potiče od reči “bel” (belo) i “muž” (mešati), jer se pravi neprestanim mešanjem sira dok se ne dobije gusta, elastična masa. Veruje se da su ga prvi pravili pastiri na planinama, jer im je davao snagu za naporne dane.

Možda vas zanima:

krompir salata

Tradicionalna srpska krompir salata

Gastronomija

13:00

5 decembar, 2024

Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.

Možda vas zanima:

krompir salata

Tradicionalna srpska krompir salata

Gastronomija

13:00

5 decembar, 2024

Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.

Možda vas zanima:

krompir salata

Tradicionalna srpska krompir salata

Gastronomija

13:00

5 decembar, 2024

Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.

S obzirom na to da se priprema od osnovnih, domaćih sastojaka, nekada je bio hrana siromašnih – ali bogat ukusom, energijom i simbolikom.

Kako se pravi tradicionalni belmuž?

Za pripremu belmuža potrebni su sledeći sastojci:

  • 500 g mladog, neslanog sira (najbolje ovčijeg)

  • 150 g kukuruznog brašna (najbolje domaćeg, krupnije mlevenog)

Postupak:

  • Sir se stavi u široku šerpu i zagreva na tihoj vatri dok ne počne da se topi i peni. Meša se drvenom varjačom u kontinuitetu.

  • Kada sir postane tečan, dodaje se brašno postepeno, sve vreme mešajući.

  • Mešanje traje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od šerpe – tada je belmuž gotov.

  • Služi se topao, uz domaći hleb, kiselo mleko ili pržene paprike.

  • Belmuž danas: Gde ga još možete probati

    Danas se belmuž retko nalazi u restoranima, ali još uvek ga možete probati na manifestacijama poput “Belmužijade” u Svrljigu, gde se održava i takmičenje u spremanju ovog starog jela. Takođe, pojedine etno kuće u Homolju i Timočkoj Krajini još uvek ga nude kao deo turističke ponude.

    Ako ste ljubitelj domaće, autentične hrane – vreme je da belmuž probate ili sami napravite. Ukus će vas vratiti u neko jednostavnije vreme, puno topline i snage.

    grilovani sir

    Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

    Gastronomija

    13:00

    5 septembar, 2025

    U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

    Komentari(0)

    Loading