Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije

Nekada se u svakoj homoljskoj kući znalo – bez belmuža nema ni sabora, ni slave, ni poštenog doručka. Danas je ovaj stari srpski specijalitet gotovo iščezao iz svakodnevne upotrebe, ali i dalje živi u sećanjima starijih domaćica i na retkim manifestacijama širom Timočke Krajine. Vreme je da ga vratimo na trpezu!
Šta je belmuž i zašto ga zovu “hrana za junake”?
Belmuž je jelo koje se pravi od tek spremljenog, neslanog ovčijeg ili kravljeg sira i kukuruznog brašna. Ime potiče od reči “bel” (belo) i “muž” (mešati), jer se pravi neprestanim mešanjem sira dok se ne dobije gusta, elastična masa. Veruje se da su ga prvi pravili pastiri na planinama, jer im je davao snagu za naporne dane.
Možda vas zanima:

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.

Tradicionalna srpska krompir salata
Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.

Tradicionalna srpska krompir salata
Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.

Tradicionalna srpska krompir salata
Krompir salata je nezaobilazan deo srpske trpeze, posebno uz pečenje, ribu ili kao prilog za svečane prilike. Njena jednostavnost, ali bogatstvo ukusa, učinili su je jednim od najomiljenijih jela u našoj kuhinji. Evo recepta za tradicionalnu srpsku krompir salatu kakva se generacijama priprema u domaćinstvima.
S obzirom na to da se priprema od osnovnih, domaćih sastojaka, nekada je bio hrana siromašnih – ali bogat ukusom, energijom i simbolikom.
Kako se pravi tradicionalni belmuž?
Za pripremu belmuža potrebni su sledeći sastojci:
-
500 g mladog, neslanog sira (najbolje ovčijeg)
-
150 g kukuruznog brašna (najbolje domaćeg, krupnije mlevenog)
Postupak:
Sir se stavi u široku šerpu i zagreva na tihoj vatri dok ne počne da se topi i peni. Meša se drvenom varjačom u kontinuitetu.
Kada sir postane tečan, dodaje se brašno postepeno, sve vreme mešajući.
Mešanje traje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od šerpe – tada je belmuž gotov.
Služi se topao, uz domaći hleb, kiselo mleko ili pržene paprike.
Belmuž danas: Gde ga još možete probati
Danas se belmuž retko nalazi u restoranima, ali još uvek ga možete probati na manifestacijama poput “Belmužijade” u Svrljigu, gde se održava i takmičenje u spremanju ovog starog jela. Takođe, pojedine etno kuće u Homolju i Timočkoj Krajini još uvek ga nude kao deo turističke ponude.
Ako ste ljubitelj domaće, autentične hrane – vreme je da belmuž probate ili sami napravite. Ukus će vas vratiti u neko jednostavnije vreme, puno topline i snage.

"Leto u tegli" je hit koji morate da probate: Recept za najukusniju zimsku salatu koja puca od vitamina i preukusna je
Upravo sada, dok sezona još traje, postavljamo temelje budućih gastronomski užitaka, onih tegli koje će vas, usred zime, podsećati na sunce, zrele paradajze i hrskanje svežeg krastavca.

Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja
U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.
Komentari(0)