Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Kiza R

13:00

Gastronomija 0

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

grilovani sir
Shutterstock

Kako se priprema prženi sir

Za pripremu prženog sira koristio se najčešće beli domaći sir. Sir bi se isekao na kocke i stavljao u tiganj sa svinjskom mašću ili kajmakom. Pržio se na tihoj vatri, stalno mešajući, dok se ne otopi i pretvori u gustu, kremastu masu. U nekim krajevima dodavalo se i malo brašna, da se sve poveže i zgusne, a ponekad i jaje. Dobijena smesa se jela topla, mazala na hleb ili služila uz kuvani krompir i projicu.

Jelo pastira i domaćica

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prženi sir bio je omiljeno jelo u planinskim krajevima gde se gajila stoka i pravio domaći sir. Čobani su ga spremali na brzinu, od onoga što su imali pri ruci. U selima zapadne Srbije često se služio za doručak, dok je u pojedinim krajevima bio deo trpeze za radnike u polju, jer je bio hranljiv i zasitan.

Simbol izobilja

U narodnom shvatanju, prženi sir bio je znak izobilja – nije svako domaćinstvo moglo da „žrtvuje“ sir na ovaj način, jer se on uglavnom čuvao i solio za zimu. Kada bi se sir pržio, značilo je da domaćin ima dovoljno hrane i da može da ugosti prijatelje i komšije.

Zaboravljeni ukus

Danas se prženi sir retko sreće, osim u pojedinim etno-domaćinstvima ili kod starijih domaćica koje čuvaju tradiciju. Ipak, oni koji su ga probali kažu da ukus ostaje nezaboravan – pun, mastan, kremast, a opet jednostavan, vraćajući nas u vreme kada se od malo pravilo mnogo.

Recept za prženi sir

Sastojci:

  • 500 g domaćeg belog sira (najbolje starijeg, tvrdog)
  • 2–3 kašike svinjske masti ili kajmaka
  • 1 kašika brašna (po želji, za gušću teksturu)
  • 1 jaje (opciono)
  • so po ukusu

Priprema:

  • Sir iseći na sitne kockice ili ga izgnječiti viljuškom.
  • U dublji tiganj ili šerpu staviti mast (ili kajmak) i zagrejati na tihoj vatri.
  • Dodati sir i polako mešati dok se ne počne topiti.
  • Kada masa postane kremasta, dodati brašno i nastaviti da se meša dok se sve lepo ne sjedini.
  • Po želji, umešati jedno jaje za bogatiji ukus i čvršću strukturu.
  • Posoliti ako je potrebno (mada je sir često dovoljno slan).
  • Služiti toplo, najbolje uz domaći hleb, kuvani krompir ili projicu.

Napomena:


Prženi sir se u nekim krajevima pripremao samo sa masti i sirom, bez brašna i jaja — jednostavno, ali izuzetno zasitno.

grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Komentari(0)

Loading