Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

  • Naslovna
  • Najnovije
  • Aktuelno
  • Turizam
  • Kultura
  • Gastronomija
  • Zanimljivosti
  • Manifestacije
  • Naslovna
  • Najnovije
  • Naslovna Aktuelno Turizam Kultura Gastronomija Zanimljivosti Manifestacije
urnebes

ODLIČNA UZ ROŠTILJ: Napravite izvrsnu urenebes salatu

Gastronomija

17:00

19 novembar, 2025

Urnebes salata izuzetno je popularna na jugu Srbije i nezaobilazan je dodatak uz roštiljsko meso, pogotovo ako volite ljuto.

džigerica

TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu

Gastronomija

21:00

17 novembar, 2025

Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.

domaća proja

Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište

Gastronomija

13:00

16 novembar, 2025

Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše

kiseli kupus

TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus

Gastronomija

12:00

15 novembar, 2025

Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.

bundeva

Kuvana bundeva s medom: Zaboravljena poslastica za sredinu posta

Gastronomija

13:00

14 novembar, 2025

Nekada je miris kuvanog bundeve s medom značio da je jesen stigla do tiših dana. Danas je ovo jednostavno jelo savršeno za one koji poste, ali ne žele da se odreknu toplog ukusa detinjstva

tarana sa orasima i medom

Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište

Gastronomija

13:00

12 novembar, 2025

U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna

podvarak pita

Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo

Gastronomija

12:00

11 novembar, 2025

Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma

tarana sa orasima i medom

Recept: Tarana sa orasima i medom – slatko jelo iz sirotinjske kuhinje koje danas pravi samo poneka baka

Kultura

20:00

7 novembar, 2025

Nije ni kolač, ni doručak, a hranila je generacije. Slatka tarana sa orasima i medom bila je jelo za dane kad nema puno – ali ima duše, volje i tople vode

bela repa

Kuvana repa s belim lukom: Jeftin, star, posan ručak koji se kuvao kad nema ništa

Kultura

19:00

6 novembar, 2025

Kada bi nestalo mesa, brašna, jaja i svega „važnog“, u starim srpskim kuhinjama ostajala je repa. A kad se ona skuva s belim lukom – nahrani i telo i dušu

prebranac

Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći

Gastronomija

20:00

5 novembar, 2025

Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla

pita sa jabukama

Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije

Gastronomija

21:00

4 novembar, 2025

Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane

domaći hleb

Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo

Gastronomija

20:00

3 novembar, 2025

Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.

lovačka salata

Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike

Gastronomija

13:00

2 novembar, 2025

Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.

loptice

Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka

Gastronomija

15:00

1 novembar, 2025

Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa

testenina

Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću

Gastronomija

15:00

30 oktobar, 2025

Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.

pasulj

Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo

Gastronomija

13:00

29 oktobar, 2025

Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama

popara

Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine

Gastronomija

13:00

28 oktobar, 2025

Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 51
  • Najnovije
  • Najčitanije
patrijarh pavle

Ovaj greh je patrijarh Pavle smatrao najvećim: Srbi ovo često rade, a stvara svađe, razara i dušu i porodicu

Kultura

13:00

21 novembar, 2025

Mudre i inspirativne reči patrijarha Pavla o sujeti, zlu, moralu, ljubavi i poštenju – pravi vodič za život i večne vrednosti koje nadahnjuju svakoga

bela mačka

Šta znači kad vam bela mačka pređe put: Veruje se da ima skrivenu poruku

Kultura

12:00

21 novembar, 2025

Saznajte šta prema narodnom verovanju znači kad vam bela mačka pređe put.

baklava sa orasima

Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno

Gastronomija

11:00

21 novembar, 2025

Ovo je recept koji se koristi širom Turske

Aranđelovdan

Danas slavimo Aranđelovdan, a ovo su narodna verovanja vezana za praznik

Aktuelno

10:00

21 novembar, 2025

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih nebeskih sila, poznatijeg kao Aranđelovdan.

slavski kolač

KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ: Iz manastira stižu saveti sa kojima ne možete pogrešiti

Kultura

21:00

20 novembar, 2025

Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže,listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere.

Žrnov

Tvrđava na Avali dignuta u vazduh: Da li je uništen zbog spomenika ili da bi se nešto sakrilo zauvek?

Zanimljivosti

15:00

11 oktobar, 2025

Na najvišem vrhu Avale nekada je stajala srednjovekovna tvrđava Žrnov, koju su Srbi gradili na rimskim temeljima, a kasnije proširili Osmanlije. U septembru 1934. godine, grad je srušen da bi na se na tom mestu podigao Spomenik Neznanom junaku.

vranjska banja

Najvrelija banja Evrope u kojoj je kralj Petar I lečio reumu i dočekao vest o ratu – Lekoviti izvori do 110 stepeni Celzijusa

Turizam

16:00

26 septembar, 2025

Na jugu Srbije, svega pet kilometara od Vranja, nalazi se Vranjska banja – mesto koje vekovima privlači ljude svojom lekovitom vodom i specifičnom istorijom. Sa temperaturom izvora koja doseže i do 110 stepeni Celzijusa, ovo je najtoplija mineralna voda u Evropi.

supa

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima

Gastronomija

16:00

17 septembar, 2025

Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

slava

Da li zaposleni imaju pravo na neradan dan ako slava pada za vikend? Evo šta kaže zakon

Zanimljivosti

19:00

31 oktobar, 2025

U praksi se retko donose posebna rešenja o pravu na odsustvo ili obavezi rada tokom verskih praznika

proja sa sirom

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi

Gastronomija

16:00

2 oktobar, 2025

Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

Preporučujemo
sreća

Zašto se detelina sa 4 lista smatra srećnom?

Zanimljivosti

20:00

9 novembar, 2025

Jeste li se ikada zapitali odakle potiče ovo verovanje?

burek sa sirom

CENE PAPRENE Koliko košta burek u Beču

Zanimljivosti

19:00

9 novembar, 2025

Miris vrućeg bureka u ranim jutarnjim satima prizor je koji spaja mnoge gradove Balkana - od Niša i Sarajeva, pa sve do Beča.

Vremenska prognoza

Subotica

6°C

Mestimično oblačno

Novi Sad

6°C

Mestimično oblačno

Zrenjanin

8°C

Mestimično oblačno

Kula

5°C

Mestimično oblačno

Sombor

5°C

Slaba kiša

Vrbas

6°C

Slaba kiša

Vranje

12°C

Mestimično oblačno

Prokuplje

17°C

Mestimično oblačno

Leskovac

13°C

Mestimično oblačno

Arilje

9°C

Vedro nebo

Kraljevo

18°C

Mestimično oblačno

Apatin

3°C

Slaba kiša

Vlasotince

13°C

Mestimično oblačno

Pirot

10°C

Mestimično oblačno

Indjija

5°C

Mestimično oblačno

Loznicac

5°C

Umerena kiša

Grocka

6°C

Mestimično oblačno

Kovin

9°C

Mestimično oblačno

Ruma

6°C

Mestimično oblačno

Kladovo

11°C

Mestimično oblačno

Novi Pazar

10°C

Mestimično oblačno

Jagodina

12°C

Mestimično oblačno

Ivanjica

7°C

Mestimično oblačno

Titlel

7°C

Mestimično oblačno

Niš

17°C

Mestimično oblačno

Ub

5°C

Mestimično oblačno

Bor

6°C

Mestimično oblačno

Nikinci

6°C

Mestimično oblačno

Batajnica

6°C

Mestimično oblačno

Surdulica

13°C

Mestimično oblačno

Ralja

5°C

Mestimično oblačno

Zlatibor

6°C

Mestimično oblačno

Polinci

5°C

Mestimično oblačno

Klek

8°C

Mestimično oblačno

Beograd

5°C

Mestimično oblačno

Kosjeric

11°C

Vedro nebo

Kragujevac

10°C

Mestimično oblačno

  • Naslovna
  • Najnovije
  • Aktuelno
  • Turizam
  • Kultura
  • Gastronomija
  • Zanimljivosti
  • Manifestacije
  • Uslovi korišćenja
  • Marketing
  • Impressum

© Lepote Srbije 2025. Sva prava su zadržana.