Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

slatko od višanja
Shutterstock

Tradicija i običaji

Ovaj običaj je toliko bio raširen da je Vuk Karadžić u svojim beleškama spominjao srpsko slatko kao „prvo posluženje“. Slatko se pravilo od različitog voća – jagoda, dunja, kajsija, kupina – ali su višnje zauzimale posebno mesto. Njihov kiselkast ukus u spoju sa slatkim šećerom daje savršenu ravnotežu i osvežava tokom letnjih dana.

Osim gostoprimstva, slatko od višanja često se pripremalo i za posebne prilike: svadbe, krsne slave, praznike. U pojedinim krajevima postojalo je verovanje da domaćica koja zna da skuva bistro i gusto slatko zaslužuje posebno poštovanje u komšiluku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

višnje Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept za slatko od višanja

Za klasično srpsko slatko od višanja potrebni su samo tri sastojka: višnje, šećer i limun.

  • Sastojci:
     • 1 kg očišćenih višanja (bez koštica)
     • 1,5 kg šećera
     • 1 limun (sečen na kolutove)

  • Priprema:

  • Višnje pažljivo oprati i očistiti od koštica.
  • U široku šerpu ređati red višanja, red šećera, dok se sve ne utroši.
  • Ostaviti da prenoći u frižideru ili hladnoj prostoriji da višnje puste sok.
  • Sutradan kuvati na umerenoj vatri dok se ne pojavi gust, providan sirup. Tokom kuvanja skidati penu.
  • Pred kraj dodati kolutove limuna.
  • Kada sirup „veže“ i ne razliva se po tanjiru, skloniti sa vatre.
  • Slatko sipati u čiste i suve tegle dok je još vrelo.

Saveti za domaćice

  • Da bi slatko ostalo bistro, važno je ne mešati ga kašikom, već samo povremeno protresti šerpu.
  • Ako želite da plodovi ostanu čitavi, višnje treba brati u ranim jutarnjim satima kada su najčvršće.
  • Pre kuvanja, dobro je višnje ostaviti u šećeru preko noći – tako će sok biti prirodniji i puniji.
  • Tegle sa slatkim treba čuvati na tamnom i suvom mestu, a posle otvaranja najbolje u frižideru.

Slatko u srpskoj kuhinji i danas

Iako su danas u modi moderni deserti, slatko od višanja i dalje ima posebno mesto u domaćinstvima. Osim što se poslužuje uz čašu vode, domaćice ga rado koriste kao dodatak palačinkama, kolačima, tortama, pa čak i u kombinaciji sa jogurtom. Za mnoge porodice, priprema slatka u junu i julu i dalje je mali porodični ritual.

Kašičica ljubavi i dobrodošlice

Slatko od višanja nije samo slatka zimnica – ono je deo identiteta srpske kuhinje i kulture. Kašičica ovog mirisnog deserta, uz čašu vode, oduvek je značila mnogo više od samog ukusa. Bila je simbol gostoprimstva, znak da je gost primljen s ljubavlju, i uspomena koja traje kroz generacije.

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

Komentari(0)

Loading