"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

palenta
Shutterstock

Kada je palenta u pitanju mišljenja su podeljena. Od onih koji je vole i mogli bi da je jedu svaki dan do onih kojima je ona poslednji izbor i koji ne mogu da je smisle.

Ipak, ako je spremite na malo drugačiji način, ona može da bude ukusna, mirisna i zasitna, a opet veoma brzo gotova.

Šumadijska palenta je mnogo više od doručka, to je specijalitet u kojem se uživa svim čulima, zato je odmah isprobajte i uverite se u istinitost ovih reči.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

100 g palente
250 ml mleka
200 ml vode
50 g slaninice mesnate
50 g sira
začini po ukusu

Priprema:

Slaninu iseckajte na kockice, pa propržite u šeprici u kojoj ćete spremati i samu paletnu. Kad uhvati lepu koricu izvadite je iz  šerpe i u tu masnoću koju je pustila slanina sipajte vodu i mleko. Nemojte da vam bude prejaka vatra. Dodajte palentu i mešajte sve dok ne prokuva i dok ne bude gusta. Vodite računa da ne bude  pregusta, jer će se tokom hlađenja još zgusnuti.

Kad je palenta gotova u nju dodajte sir i prženu slaninu i izmešajte. Možete da dodate začine po želji, ali i ajvar, kiselo mleko, jogurt, bukvalno šta god vam se čini da je primamljivo.

Create your own user feedback survey c.id

Komentari(0)

Loading