ZANAT STAR VIŠE VEKOVA Veština koju su savladale naše kujundžije krajem 19. veka
Svoj vrhunac umetnička izrada nakita od je doživela u vreme kralja Milutina.
Svoj vrhunac umetnička izrada nakita od je doživela u vreme kralja Milutina.
Belmuž Recept - Tradicionalno jelo Južne Srbije
Ima u Vranju svega od veselih čočeka do tužnih pesama sa malo teksta koje "diraju u žicu" i izazivaju nalet emocija.
U ovom muzeju nalaze se brojna reprezentativna dela svetski poznatih autora.
Zvuci koje kaval proizvodi su izuzetno melodični i opuštajući, zbog čega se za kaval govori da je "Božji instrument".
U Srbiji su se gajde očuvale u nekoliko tipova.
Vezana je za izrazito ratarsku kulturu Vojvodine, spremale su je isključivo žene za potrebe jednog domaćinstva.
Očuvanjem kosovskog veza čuva se i tradicija srpskog naroda.
Vezan je za praznik Petrovdan posvećen Svetim Apostolima Petru i Pavlu, koji se proslavlja 12. jula. Ovo je magijsko-religijski narodni običaj koji se kod Srba, osim na Petrovdan, upražnjava i pred Velike poklade, uoči Ivanjdana, Spasovdana i Đurđevdana. Slične običaje nalazimo kod svih Slovena i kod mnogih drugih naroda.
Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije tamburaška praksa upisana je u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.
Svetog Đorđa slave i katolici i pravoslavci. Pravoslavci kao krsnu slavu 6. maja, a katolici kao imendan 23. aprila. Po broju svečara, Đurđevdan je na drugom mestu u Srbiji i na prvom mestu u Republici Srpskoj.
6 - 7. maja 2022. godine manifestacija promoviše kulturno nasleđe Stare planine. Održava se u selima Vrtovac i Balta Berilovac. Nastala je na temeljima Đurđevdanskog običaja koji je zabeležen u selu Vrtovac. Bogatstvo i raznolikost kojim se odlikuje bili su od presudnog značaja da opština Knjaževac bude proglašena za “Izuzetnu destinaciju Evrope” od strane Evropske komisije koja sprovodi “EDEN” program.
Belmužijada je privredno-turistička manifestacija koja čuva od zaborava tradicionalno jelo jugoistočne Srbije - belmuž.
Kaval je narodni duvački instrument koji je otvoren sa obe strane cevi i izrađen od jednog komada drveta. Drvo koje se koristi za izradu kavala je obično jasen, a može biti šljiva, dren, zova, badem itd.
Od 2016 godine znanje i umeće pravljenja cipovke se nalazi na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Poreklo imena je verovatno vezano za grčku reč mantion, što znači da je nešto pokriveno ili skriveno.