ČEŠĆE SU GA SPREMALI MUŽEVI Staro pastirsko jelo, belmuž, je u tom obliku još iz srednjeg veka ostalo takvo do danas (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Belmuž Recept - Tradicionalno jelo Južne Srbije

ČEŠĆE SU GA SPREMALI MUŽEVI Staro pastirsko jelo, belmuž, je u tom obliku još iz srednjeg veka ostalo takvo do danas (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Priprema belmuža u kazanu

Najautentičniju i najautohtoniju ishranu ima južna, kao i istočna Srbija, gde su se pojedini oblici jelovnika sačuvali od starih dana. Jelo koje se izdvaja kao najzanimljivije je belmuž (belmož) - staro pastirsko jelo, koje je u tom obliku još iz srednjeg veka ostalo takvo do danas. Ovo jelo se i danas sprema na starinski način.

Shutterstock/Belmužijada

 

Recept za belmuž

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci: (varijanta I)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji),

150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim),

kašičica soli.

Način pripreme:

Sir se iseče na komade i stavi u šerpu (ranije se koristio kotao ili kazan), gde se zagreva na niskoj temperaturi (u suprotnom će zagoreti, što ne želite da se dogodi). Kada se sir otopi, dodajte so (procenite količinu u odnosu na to koliko je sir slan) i mešajte varjačom. Polako dodajte kukuruzno brašno i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvršću smesu. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte još nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo. Belmuž se služi uz kiselo mleko i sveže povrće - rotkvice, crni luk, krastavac (u "zimskoj" varijanti ide turšija...)

Sastojci (Milijan Stojanić): (varijanta II)

300 grama mladog sira,

650 grama kukuruznog i belog brašna,

so.

Način pripreme:

Mlad sir koji je usiren prethodni dan, a koji je stajao neusoljen, izgnječiti i staviti s vodom da se kuva uz stalno mešanje. Višak vode koji se pojavi postepeno će ispariti. Pred kraj kuvanja dodati kukuruzno brašno, može pola kukuruzno i pola pšenično, kuvati uz stalno mešanje sve dok ne počne da se pojavljuje masnoća koju je stvorio sir. Pripremljeni belmož servirati u pliće posude iz kojih će se i služiti. Služiti toplo.

Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka.

Belmužijada se održava u Svrljigu:

 

 

Prijatno!

Izvor: vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading