TRADICIONALNI SPECIJALITET RAŠKOG KRAJA Malene pitice sa mesom

Alo Redakcija

14:30

Gastronomija 0

Poreklo imena je verovatno vezano za grčku reč mantion, što znači da je nešto pokriveno ili skriveno.

TRADICIONALNI SPECIJALITET RAŠKOG KRAJA Malene pitice sa mesom
Shutterstock

 

Pazarske mantije ili samo mantije su tradicionalno jelo koje se sprema u Novom Pazaru. Mantije se najbolje mogu opisati kao lisnato testo punjeno mlevenim mesom, najčešće goveđim, ali se spremaju i sa ovčjim sirom ili zeljem.

Poreklo mantija se ne može utvrditi sa sigurnošću. Pisanih izvora gotovo da nema, a pominje se da su se na Balkanu pojavile nakon osvajanja Džingis-kana. Poreklo imena je verovatno vezano za grčku reč mantion, što znači da je nešto pokriveno ili skriveno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2012. godine tradicionalni način spremanja mantija je uvršten na listu Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mika (@pite_i_mantije_mika)

Sastojci za tepsiju prečnika 40cm:

Za testo:

  • 700 g brašna tip 405
  • 1 supena kašika soli
  • 2 supene kašike ulja
  • 420 ml vode

Za fil:

  • 700 g mlevene junetine
  • 70 ml hladne vode
  • 50 ml ulja
  • 400 g seckanog crnog luka
  • 1/2 supene kašike soli
  • biber po ukusu

Masnoća za jufke:

  • 150 g putera
  • 70 ml ulja

Priprema:

U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm.

Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4×4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti

Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bilal Dacić (@b_dacic)

Komentari(0)

Loading