TRADICIONALNI SPECIJALITET RAŠKOG KRAJA Malene pitice sa mesom
Poreklo imena je verovatno vezano za grčku reč mantion, što znači da je nešto pokriveno ili skriveno.

Pazarske mantije ili samo mantije su tradicionalno jelo koje se sprema u Novom Pazaru. Mantije se najbolje mogu opisati kao lisnato testo punjeno mlevenim mesom, najčešće goveđim, ali se spremaju i sa ovčjim sirom ili zeljem.
Poreklo mantija se ne može utvrditi sa sigurnošću. Pisanih izvora gotovo da nema, a pominje se da su se na Balkanu pojavile nakon osvajanja Džingis-kana. Poreklo imena je verovatno vezano za grčku reč mantion, što znači da je nešto pokriveno ili skriveno.
Možda vas zanima:

UKUSI U KOJIMA SU UŽIVALI PREDSEDNICI I AMBASADORI U jednoj pekari u Novom Pazaru dnevno se proizvede čak 10.000 mantija
Ukoliko krenete na putovanje po Srbiji, već po dobrom starom običaju, na pečenje svraćate u Čačak, na komplet lepinju u Užice a ako ste ljubitelj mantija i pita onda je na vašoj mapi nezaobilazan Novi Pazar.

SPOMENIK KULTURE OD IZUZETNOG ZNAČAJA Nalazi se na UNESKO-voj listi baštine (VIDEO)
Stari grad Ras (ili camo Ras) je središte i mesto iz koga je ponikla srednjovekovna srpska država, odakle je vladao i sazivao državne sabore veliki župan Stefan Nemanja, gde su on i njegovi potomci imali cvoje dvorove. I u viđenjima stpanaca Ras je označavao centar Srbije. Stari Ras u tradiciji srpskog naroda ima posebno značenje.
Možda vas zanima:

UKUSI U KOJIMA SU UŽIVALI PREDSEDNICI I AMBASADORI U jednoj pekari u Novom Pazaru dnevno se proizvede čak 10.000 mantija
Ukoliko krenete na putovanje po Srbiji, već po dobrom starom običaju, na pečenje svraćate u Čačak, na komplet lepinju u Užice a ako ste ljubitelj mantija i pita onda je na vašoj mapi nezaobilazan Novi Pazar.

SPOMENIK KULTURE OD IZUZETNOG ZNAČAJA Nalazi se na UNESKO-voj listi baštine (VIDEO)
Stari grad Ras (ili camo Ras) je središte i mesto iz koga je ponikla srednjovekovna srpska država, odakle je vladao i sazivao državne sabore veliki župan Stefan Nemanja, gde su on i njegovi potomci imali cvoje dvorove. I u viđenjima stpanaca Ras je označavao centar Srbije. Stari Ras u tradiciji srpskog naroda ima posebno značenje.
2012. godine tradicionalni način spremanja mantija je uvršten na listu Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
View this post on Instagram
Sastojci za tepsiju prečnika 40cm:
Za testo:
- 700 g brašna tip 405
- 1 supena kašika soli
- 2 supene kašike ulja
- 420 ml vode
Za fil:
- 700 g mlevene junetine
- 70 ml hladne vode
- 50 ml ulja
- 400 g seckanog crnog luka
- 1/2 supene kašike soli
- biber po ukusu
Masnoća za jufke:
- 150 g putera
- 70 ml ulja
Priprema:
U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.
Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.
Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.
Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm.
Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4×4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti
Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.
View this post on Instagram

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.
Komentari(0)