RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti

Jadranko Žugić

17:00

Gastronomija 0

Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.

puter pogača
Shutterstock

Posna pogača nije samo jelo - ona je obred. Sprema se za Badnje veče, za slavsku trpezu, za dane posta i one trenutke kada želimo jednostavnost i tradiciju u najčistijem obliku.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250-300 ml mlake vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika sirćeta (za elastičnost testa)
  • malo brašna za rad
  • ulje za podmazivanje

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Priprema kvasca

U manju činiju sipati mlaku vodu, dodati šećer i kvasac, pa ostaviti 5-10 minuta da se aktivira. Kvasac treba da zapeni - to znači da je spreman.

2. Mešenje testa

U veću posudu prosejati brašno i dodati so.U sredini napraviti udubljenje i sipati nadošli kvasac, ulje i sirće.

Postepeno dodavati mlaku vodu i mesiti dok se ne dobije glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.
Po potrebi dodati još malo brašna.

3. Dizanje

Testo premazati tankim slojem ulja, pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste 30–45 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.

4. Oblikovanje

Naraslo testo premesiti i oblikovati pogaču po želji - klasično okruglu, pletenu, sa ružicama, ukrašenu makom ili semenkama...

U kalupu ili tepsiji ostaviti još 10-15 minuta da odmori.

5. Pečenje

Rernu zagrejati na 200 stepemni. Pogaču blago premazati uljem da dobije sjaj i rumenu koricu. Peći 25-30 minuta, dok ne porumeni i zamiriše cela kuća.

6. Završni korak

Kada je izvadite iz rerne, možete je prekriti krpom da omekša, ili ostaviti otkrivenu ako volite hrskavu koricu.

Komentari(0)

Loading