RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Posna pogača nije samo jelo - ona je obred. Sprema se za Badnje veče, za slavsku trpezu, za dane posta i one trenutke kada želimo jednostavnost i tradiciju u najčistijem obliku.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250-300 ml mlake vode
- 50 ml ulja
- 1 kašika sirćeta (za elastičnost testa)
- malo brašna za rad
- ulje za podmazivanje
Priprema:
Možda vas zanima:
Srpska gibanica, ona prava: Napravite je ovako i biće vazdušasta, mekana i sočna danima
Zaboravite sve ostale recepte: vaša gibanica biće vazdušasta i sočna, kao da je tek izvađena iz rerne – i to danima!
RECEPT ZA STARINSKE OBLANDE: Prave se od samo 4 sastojaka, a ukus je neodoljiv
Jednostavni kolači često su oni koji i osvajaju srca mnogih, a ova seljačka ali ukusna oblanda je pravi primer.
Možda vas zanima:
Srpska gibanica, ona prava: Napravite je ovako i biće vazdušasta, mekana i sočna danima
Zaboravite sve ostale recepte: vaša gibanica biće vazdušasta i sočna, kao da je tek izvađena iz rerne – i to danima!
RECEPT ZA STARINSKE OBLANDE: Prave se od samo 4 sastojaka, a ukus je neodoljiv
Jednostavni kolači često su oni koji i osvajaju srca mnogih, a ova seljačka ali ukusna oblanda je pravi primer.
Možda vas zanima:
Srpska gibanica, ona prava: Napravite je ovako i biće vazdušasta, mekana i sočna danima
Zaboravite sve ostale recepte: vaša gibanica biće vazdušasta i sočna, kao da je tek izvađena iz rerne – i to danima!
RECEPT ZA STARINSKE OBLANDE: Prave se od samo 4 sastojaka, a ukus je neodoljiv
Jednostavni kolači često su oni koji i osvajaju srca mnogih, a ova seljačka ali ukusna oblanda je pravi primer.
1. Priprema kvasca
U manju činiju sipati mlaku vodu, dodati šećer i kvasac, pa ostaviti 5-10 minuta da se aktivira. Kvasac treba da zapeni - to znači da je spreman.
2. Mešenje testa
U veću posudu prosejati brašno i dodati so.U sredini napraviti udubljenje i sipati nadošli kvasac, ulje i sirće.
Postepeno dodavati mlaku vodu i mesiti dok se ne dobije glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.
Po potrebi dodati još malo brašna.
3. Dizanje
Testo premazati tankim slojem ulja, pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste 30–45 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.
4. Oblikovanje
Naraslo testo premesiti i oblikovati pogaču po želji - klasično okruglu, pletenu, sa ružicama, ukrašenu makom ili semenkama...
U kalupu ili tepsiji ostaviti još 10-15 minuta da odmori.
5. Pečenje
Rernu zagrejati na 200 stepemni. Pogaču blago premazati uljem da dobije sjaj i rumenu koricu. Peći 25-30 minuta, dok ne porumeni i zamiriše cela kuća.
6. Završni korak
Kada je izvadite iz rerne, možete je prekriti krpom da omekša, ili ostaviti otkrivenu ako volite hrskavu koricu.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Dodajte ovaj sastojak i ćufte se nikad neće raspasti: Mleveno meso ostaje sočno i savršeno čvrsto
Trik iskusnih domaćica! Zaboravite na hleb i jaja – samo 1 sastojak je „lepak“ za mleveno meso i čuva mu sočnost!
KAO DA JE PRAVILA VAŠA BAKA! Post nikad nije bio ukusniji: Domaće noklice u bogatom paprikašu, TRIK u 1 SASTOJKU
Ovaj bogati paprikaš od povrća i krompira sam po sebi je gust i aromatičan
Komentari(0)