Petrovac na Mlavi čuva starinski specijalitet: Kako se pravi janička pastrma – mesna poslastica koja se topi u ustima?

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Otkrijte tajne pripreme drevnog specijaliteta iz okoline Petrovca na Mlavi, koji privlači gurmane iz cele Srbije

pastrma
Shutterstock

rbija je poznata po raznolikoj i ukusnoj kuhinji, a malo ko zna da Petrovac na Mlavi čuva jedan pravi gastronomski biser – janičku pastrmu. Ovaj starinski specijalitet, pripreman od sušenog i dimljenog mesa, vekovima je deo lokalne kulinarske tradicije. Kako se pravi ova neobična mesna poslastica i zašto je toliko omiljena među poznavaocima?

Šta je janička pastrma?

Janička pastrma je specifična vrsta sušenog i dimljenog mesa, najčešće spravljenog od govedine ili ovčetine. Naziv potiče od reči „janija”, što označava poseban proces mariniranja mesa u začinima pre nego što se osuši i dimi.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Priprema pastrme – tajna posebnog ukusa

Priprema janičke pastrme počinje pažljivim odabirom kvalitetnog mesa, koje se zatim seče na tanke trake. Potom se meso marinira nekoliko dana u posebnoj mešavini soli, začina i bilja, poput bibera, aleve paprike, belog luka i lovora, kako bi dobilo karakterističan ukus.

Proces sušenja i dimljenja

Nakon mariniranja, meso se suši na otvorenom vazduhu nekoliko dana, a zatim prolazi kroz proces dimljenja na prirodnom dimu drveta, što mu daje neponovljivu aromu. Ovaj dugotrajan proces je ključan za dobijanje savršene teksture i bogatog ukusa pastrme.

Kako se služi janička pastrma?

Janička pastrma se najčešće služi tanko isečena kao hladno predjelo uz sir, domaći hleb i salate. Pored toga, često se koristi i kao dodatak tradicionalnim jelima, dajući im poseban ukus i aromu.

Zašto posetiti Petrovac na Mlavi zbog ovog specijaliteta?

Petrovac na Mlavi i okolna sela poznati su po negovanju tradicije pripreme janičke pastrme. Svake godine u ovom kraju se organizuju gastronomske manifestacije i sajmovi hrane gde možete probati autentične recepte i saznati više o ovom ukusnom specijalitetu.

Posetite Petrovac na Mlavi, upoznajte tradiciju pravljenja janičke pastrme i prepustite se uživanju u ukusu koji ćete dugo pamtiti.

Komentari(0)

Loading