Petrovac na Mlavi čuva starinski specijalitet: Kako se pravi janička pastrma – mesna poslastica koja se topi u ustima?

Jadranko Žugić

15:00

Gastronomija 0

Otkrijte tajne pripreme drevnog specijaliteta iz okoline Petrovca na Mlavi, koji privlači gurmane iz cele Srbije

pastrma
Shutterstock

rbija je poznata po raznolikoj i ukusnoj kuhinji, a malo ko zna da Petrovac na Mlavi čuva jedan pravi gastronomski biser – janičku pastrmu. Ovaj starinski specijalitet, pripreman od sušenog i dimljenog mesa, vekovima je deo lokalne kulinarske tradicije. Kako se pravi ova neobična mesna poslastica i zašto je toliko omiljena među poznavaocima?

Šta je janička pastrma?

Janička pastrma je specifična vrsta sušenog i dimljenog mesa, najčešće spravljenog od govedine ili ovčetine. Naziv potiče od reči „janija”, što označava poseban proces mariniranja mesa u začinima pre nego što se osuši i dimi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema pastrme – tajna posebnog ukusa

Priprema janičke pastrme počinje pažljivim odabirom kvalitetnog mesa, koje se zatim seče na tanke trake. Potom se meso marinira nekoliko dana u posebnoj mešavini soli, začina i bilja, poput bibera, aleve paprike, belog luka i lovora, kako bi dobilo karakterističan ukus.

Proces sušenja i dimljenja

Nakon mariniranja, meso se suši na otvorenom vazduhu nekoliko dana, a zatim prolazi kroz proces dimljenja na prirodnom dimu drveta, što mu daje neponovljivu aromu. Ovaj dugotrajan proces je ključan za dobijanje savršene teksture i bogatog ukusa pastrme.

Kako se služi janička pastrma?

Janička pastrma se najčešće služi tanko isečena kao hladno predjelo uz sir, domaći hleb i salate. Pored toga, često se koristi i kao dodatak tradicionalnim jelima, dajući im poseban ukus i aromu.

Zašto posetiti Petrovac na Mlavi zbog ovog specijaliteta?

Petrovac na Mlavi i okolna sela poznati su po negovanju tradicije pripreme janičke pastrme. Svake godine u ovom kraju se organizuju gastronomske manifestacije i sajmovi hrane gde možete probati autentične recepte i saznati više o ovom ukusnom specijalitetu.

Posetite Petrovac na Mlavi, upoznajte tradiciju pravljenja janičke pastrme i prepustite se uživanju u ukusu koji ćete dugo pamtiti.

Komentari(0)

Loading