Beli luk je lek nad lekovima, ali samo ako ga pripremate na ovaj način – inače gubi sva svojstva

Jadranko Žugić

18:00

Zanimljivosti 0

Da li znate da pogrešna priprema uništava sve što beli luk čini zdravim? Otkrijte trik koji za 10 minuta otključava punu snagu ovog leka.

Shutterstock
Shutterstock

Koliko puta ste u žurbi iseckali čen i odmah ga bacili na vrelo ulje, verujući da tako svojoj porodici obezbeđujete zdrav obrok? Verovatno bezbroj puta. Međutim, nauka kaže da ste u tom procesu, sasvim nesvesno, uništili ono najvrednije u njemu. Beli luk je zaista riznica zdravlja, ali njegova tajna moć se ne aktivira samim postojanjem u jelu, već specifičnim hemijskim procesom koji mnogi zanemaruju. Odgovor na pitanje kako sačuvati lekovitost leži u strpljenju: ključ je u tome da se luk zgnječi i ostavi da odstoji tačno deset minuta pre termičke obrade.

Hemija iza čuda: Zašto beli luk mora da „diše“?

Da bismo razumeli zašto je ovaj ritual neophodan, moramo pogledati šta se dešava unutar samog čena. Sirovi beli luk sadrži jedinjenje zvano aliin i enzim alinazu. Oni su u netaknutom čenu fizički razdvojeni. Tek kada mehanički oštetite strukturu biljke – seckanjem ili gnječenjem – oni dolaze u kontakt i stvaraju alicin.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Alicin je ono što tražimo. To je komponenta odgovorna za borbu protiv bakterija, gljivica i virusa, kao i za snižavanje krvnog pritiska. Ali, i ovde postoji „kvaka“. Reakciji je potrebno vreme. Ako iseckani luk odmah bacite na toplotu, enzim se uništava pre nego što je alicin uopšte stigao da se formira. Rezultat? Dobijate aromu, ali gubite lekovita svojstva.

beli luk Shutterstock
 

Fatalna greška sa tiganjem koju svi pravimo

Većina recepata počinje rečenicom: „Propržite luk na ulju“. Nažalost, ovo je najbrži način da deaktivirate lekoviti potencijal. Istraživanja su pokazala da zagrevanje belog luka odmah nakon seckanja smanjuje njegovu antiinflamatornu moć za neverovatnih 90%.

S druge strane, ako dozvolite da beli luk odstoji isitnjen na dasci 10 minuta, alicin se potpuno formira i postaje termostabilniji. To znači da će, čak i nakon kratkog kuvanja, zadržati dobar deo svojih blagotvornih dejstava.

Zlatna pravila za maksimalno zdravlje

Kako bi vaše jelo bilo ne samo ukusno već i pravi eliksir, primenite ove jednostavne korake:

Zgnječite, pa iseckajte: Pritisak nožem oslobađa više enzima nego samo sečenje.
Pravilo 10 minuta: Ostavite ga da „odmori“ pre nego što ga dodate u jelo. Iskoristite to vreme da pripremite ostale namirnice.
Dodajte ga pred kraj: Ako recept dozvoljava, beli luk dodajte u poslednjih par minuta kuvanja radi maksimalnog očuvanja nutrijenata.

beli luk Shutterstock
 

Ne dozvolite da vam zdravlje ispari pred očima

Nema lepšeg osećaja od brige za sopstveno telo kroz hranu koju volimo. Znanje je moć, a u ovom slučaju, moć je u strpljenju. Sledeći put kada budete pripremali ručak, setite se ovog malog trika. Sačekajte tih deset minuta. Vaš imunitet, srce i krvni sudovi biće vam zahvalni, a ukus će ostati onaj isti, neodoljivi koji svi obožavamo. Isprobajte ovaj metod već danas i uverite se da male promene donose velike rezultate!

Komentari(0)

Loading