SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.

posna bajadera
Shutterstock

Slava Sveti Nikola je vreme kada mnogi žele da trpezu obogate slatkim, ali laganim posnim kolačima. Posne bajadere su idealan izbor - kremaste, bogate čokoladom, ali bez mlečnih proizvoda i jaja. Jednostavne su za pripremu i savršene za prazničnu gozbu.

U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.

Sastojci za koru:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

300 g mlevenog keksa (posnog)
150 g mlevenih oraha
100 g šećera
2 do 3 kašike kakaa
100 ml biljnog mleka (sojino, ovseno ili bademovo)
3 kašike biljnog ulja

Za fil:

200 g biljnog margarina
150 g šećera u prahu
3 kašike kakaa
2 kašike biljnog mleka
Za glazuru:
150 g tamne čokolade (posne)
1 kašika biljnog ulja

Priprema kore:

U velikoj činiji pomešajte mleveni keks, mlevene orahe, šećer i kakao. Dodajte biljno mleko i biljno ulje, pa rukama ili varjačom zamesite kompaktnu smesu.

Od smese formirajte male pravougaone ili kuglaste bajadere i stavite ih na tacnu obloženu papirom za pečenje.

Priprema fila:

Biljni margarin umutite mikserom dok ne postane penast. Dodajte šećer u prahu, kakao i biljno mleko, pa mutite dok ne dobijete glatku kremastu smesu.

Svaku bajaderu prepolovite po dužini i premažite filom, a zatim spojite nazad u oblik bajadere.

Priprema glazure:

Čokoladu otopite na pari zajedno sa biljnim uljem dok ne postane glatka i sjajna. Svaku bajaderu umočite u čokoladnu glazuru ili je prelijte kašikom čokolade.

Ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se glazura stegne.

Saveti za serviranje

Bajadere poslužite ohlađene, jer tako dobijaju najbolju teksturu i čokoladni sjaj. Po želji, ukrasite ih mlevenim orasima, kokosom ili posnim čokoladnim mrvicama.

Ove posne bajadere mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.

Ove posne bajadere su savršena kombinacija hrskavog keksa, kremastog fila i bogate čokolade, idealne za prazničnu trpezu i Svetog Nikolu. Jednostavne su za pripremu, ne sadrže mlečne proizvode ni jaja, a svaki zalogaj pruža vrhunski užitak.

Pripremite ih za svoju porodicu i prijatelje i uživajte u sladkom, posnom zadovoljstvu!

Prijatno!

(Telegraf)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading