
Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
Pite i mantije iz srpskog Sibira vruće stižu do Amerike i Nemačke
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Kada se spoje autentična receptura stara nekoliko decenija, kvalitet domaćih sastojaka i iskustvo pazarskih majstora, rezultat su novopazarske mantije – tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Isprobajte proveren recept koji se može kombinovati sa raznim nadevima
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!
Ukoliko krenete na putovanje po Srbiji, već po dobrom starom običaju, na pečenje svraćate u Čačak, na komplet lepinju u Užice a ako ste ljubitelj mantija i pita onda je na vašoj mapi nezaobilazan Novi Pazar.
Poreklo imena je verovatno vezano za grčku reč mantion, što znači da je nešto pokriveno ili skriveno.