UKUSI U KOJIMA SU UŽIVALI PREDSEDNICI I AMBASADORI U jednoj pekari u Novom Pazaru dnevno se proizvede čak 10.000 mantija
Ukoliko krenete na putovanje po Srbiji, već po dobrom starom običaju, na pečenje svraćate u Čačak, na komplet lepinju u Užice a ako ste ljubitelj mantija i pita onda je na vašoj mapi nezaobilazan Novi Pazar.

One su zbog svoje stare i autentične recepture pre devet godina uvrštene u listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Tajna dobrih pita i mantija je, kažu upravo u Novom Pazaru, posebnom receptu, veštim rukama i kvalitetu namirnica od kojih se prave.
„Pite i mantije su nezaobilazna jela na soframa u ovom delu Srbije a sastojci za jufku (koru) su krajnje jednostavni. Da bi se umesila jufka za pitu potrebna je voda, so, brašno i to je to, od davnina je to jedan te isti recept”, kaže za RINU Murafka Gudzević koja je veštinu razvlačenja testa naučila još kao devojčica.
Vešte ruke novopazarskih žena za tren oka razviju jufku debljine lista papira, ali za ovako nešto potrebna je veština, ali i iskustvo.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Možda vas zanima:

FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
„Tajna je u veštim rukama, umeće se prenosi sa kolena na koleno, ali važna je i ljubav prema onome što se radi,” kaže Jasmin Dervišnurović u čijoj se pekari više i ne broji koliko se stotina plehova sa pitama dnevno ispeče i proda.
Pita ima raznih, prave se od krompira, sira, tikve, ali najtraženije su od spanaća, a za sve važi da namirnice moraju biti sveže i kvalitene.
„Taj imperativ nasledio sam od svog oca koji se takođe bavio ovim poslom i koji mi i danas pomaže, dok je on živ njegova će biti poslednja. On je i danas zadužen za nabavku, na pijacu kupuje najkvalitetniji spanać, ima proizvođače koji samo za njega, sade i beru. Takođe, kupuju se i najkvalitetnija jaja i brašno i kad sve to zajedno skupiš i ispečeš u bakarnom plehu dobiješ kvalitetan proizvod i najbolju pitu na svetu”, ističe Dervinurović.
U njegovoj pekari dnevno se proizvede više od 10 000 mantija, a pite više niko i ne broji. U proizvodnji ovih specijaliteta radi 26 veštih žena kojima treba manje od pet minuta da jufku za pitu razviju, nafiluju i stave u pleh.
„Ne mogu da stignem da izbrojim, ali znam da od kada se pleh izvadi iz pećnice i spusti u prodaju najviše pet minuta prođe i već je prodato”, priča ovaj mladi čovek koji ističe da nikada u životu nije poželeo da radi nešto drugo.
Jasminove pite i mantije služe se po ambasadama, diplomatskim koktelima, u najekskluzivnijim restoranima i hotelima, a u njihov kvalitet uverio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U njegovim specijalitetima uživaju svi od najmlađih do najstarijih, a njegovo gostoprimstvo pročulo se nadaleko, jer je uvek raspoložen i za šalu, ali i za razgovor, a o svom humanitarnom radu ne želi da govori, jer kako kaže sve što je uradio bilo je od srca.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta
Komentari(0)