Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje
U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.
Dren – drvo zdravlja
Dren je simbol zdravlja i dugovečnosti u srpskoj tradiciji. Njegovi plodovi beru se u kasno leto ili ranu jesen, kada poprime tamnocrvenu boju. U narodnim verovanjima, dren je „jači od zime“, pa su se njegove grančice stavljale u kuću radi zaštite, a plodovi davali deci za jačanje imuniteta.
Od bobice do džema
Možda vas zanima:
Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.
Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:
Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.
Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:
Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.
Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Priprema džema od drenjina nekada je bila prava mala svečanost. Plodovi su se najpre prali i kuvali dok ne omekšaju, zatim pasirali kroz sito kako bi se odvojile koštice. Dobijena kaša kuvala se sa šećerom, a ponegde i sa dodatkom meda, sve dok se ne zgusne u mirisnu, tamnocrvenu masu. Rezultat – gust, aromatičan džem bogat vitaminima i antioksidansima.
Shutterstock
Lekovitost u tegli
Džem od drenjina bio je obavezna zimska zimnica, ali i lek za stomačne tegobe, prehlade i slab imunitet. U starim domaćinstvima, kašika ovog džema ujutru smatrala se „prirodnom tabletom“ koja jača organizam.
Kako ga danas pripremiti
Za tradicionalni recept potrebno je:
- 1 kg drenjina
- 700 g šećera (ili po ukusu)
- voda po potrebi
Plodove oprati, preliti vodom i kuvati dok ne omekšaju. Pasirati, dodati šećer i kuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Vruć džem sipati u sterilisane tegle i dobro zatvoriti.
Od zaborava do gurmanskog stola
Iako su danas na pijacama ređe nego nekada, drenjine se ponovo vraćaju u modu zahvaljujući ljubiteljima tradicionalne i zdrave hrane. Džem od drenjina se savršeno slaže uz palačinke, krofne, ali i kao dodatak slanim jelima od divljači.
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
PRESOLILI STE KISELI KUPUS? Ne brinite, sve što vam je potebno je jedna namirnica koju treba da ubacite u bure
Bez brige, rešenje za suviše slan kiseli kupus postoji.
Starinski kolač koji obožavaju generacije: Sočna poslastica vraća u detinjstvo, ovo je užitak za celu porodicu
U vreme kada tražimo brze i lagane recepte, stari dobri koh ponovo zauzima počasno mesto.
Kaša sa suvim šljivama: Zaboravljena večera koja zasiti dušu
U jesenjim večerima, kada nije bilo mesa ni mleka, domaćice su kuvale puru – gustu kašu od kukuruznog brašna. Kad bi dodale suve šljive, večera je postajala i slatka i lekovita
Kako pravilno da skuvate postan pasulj, a da bude ukusniji od mrsnog: Korak po korak
Postan pasulj je ukusno balkansko jelo koje obožava svaka porodica
Komentari(0)