Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

džem od šipka
Shutterstock

Dren – drvo zdravlja

Dren je simbol zdravlja i dugovečnosti u srpskoj tradiciji. Njegovi plodovi beru se u kasno leto ili ranu jesen, kada poprime tamnocrvenu boju. U narodnim verovanjima, dren je „jači od zime“, pa su se njegove grančice stavljale u kuću radi zaštite, a plodovi davali deci za jačanje imuniteta.

Od bobice do džema

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema džema od drenjina nekada je bila prava mala svečanost. Plodovi su se najpre prali i kuvali dok ne omekšaju, zatim pasirali kroz sito kako bi se odvojile koštice. Dobijena kaša kuvala se sa šećerom, a ponegde i sa dodatkom meda, sve dok se ne zgusne u mirisnu, tamnocrvenu masu. Rezultat – gust, aromatičan džem bogat vitaminima i antioksidansima.

dren Shutterstock
 

Lekovitost u tegli

Džem od drenjina bio je obavezna zimska zimnica, ali i lek za stomačne tegobe, prehlade i slab imunitet. U starim domaćinstvima, kašika ovog džema ujutru smatrala se „prirodnom tabletom“ koja jača organizam.

Kako ga danas pripremiti

Za tradicionalni recept potrebno je:

  • 1 kg drenjina
  • 700 g šećera (ili po ukusu)
  • voda po potrebi

Plodove oprati, preliti vodom i kuvati dok ne omekšaju. Pasirati, dodati šećer i kuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Vruć džem sipati u sterilisane tegle i dobro zatvoriti.

Od zaborava do gurmanskog stola

Iako su danas na pijacama ređe nego nekada, drenjine se ponovo vraćaju u modu zahvaljujući ljubiteljima tradicionalne i zdrave hrane. Džem od drenjina se savršeno slaže uz palačinke, krofne, ali i kao dodatak slanim jelima od divljači.

Komentari(0)

Loading