Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje
U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Dren – drvo zdravlja
Dren je simbol zdravlja i dugovečnosti u srpskoj tradiciji. Njegovi plodovi beru se u kasno leto ili ranu jesen, kada poprime tamnocrvenu boju. U narodnim verovanjima, dren je „jači od zime“, pa su se njegove grančice stavljale u kuću radi zaštite, a plodovi davali deci za jačanje imuniteta.
Od bobice do džema
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Priprema džema od drenjina nekada je bila prava mala svečanost. Plodovi su se najpre prali i kuvali dok ne omekšaju, zatim pasirali kroz sito kako bi se odvojile koštice. Dobijena kaša kuvala se sa šećerom, a ponegde i sa dodatkom meda, sve dok se ne zgusne u mirisnu, tamnocrvenu masu. Rezultat – gust, aromatičan džem bogat vitaminima i antioksidansima.
Shutterstock
Lekovitost u tegli
Džem od drenjina bio je obavezna zimska zimnica, ali i lek za stomačne tegobe, prehlade i slab imunitet. U starim domaćinstvima, kašika ovog džema ujutru smatrala se „prirodnom tabletom“ koja jača organizam.
Kako ga danas pripremiti
Za tradicionalni recept potrebno je:
- 1 kg drenjina
- 700 g šećera (ili po ukusu)
- voda po potrebi
Plodove oprati, preliti vodom i kuvati dok ne omekšaju. Pasirati, dodati šećer i kuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Vruć džem sipati u sterilisane tegle i dobro zatvoriti.
Od zaborava do gurmanskog stola
Iako su danas na pijacama ređe nego nekada, drenjine se ponovo vraćaju u modu zahvaljujući ljubiteljima tradicionalne i zdrave hrane. Džem od drenjina se savršeno slaže uz palačinke, krofne, ali i kao dodatak slanim jelima od divljači.

ZA JEDAN SENDVIČ PUTUJU IZ AMERIKE: Ovo je najskuplje srpsko predjelo, a tajna je u dimu, ne u mesu!
Nije svaka kobasica ista. Jedna delikatesa iz jugoistočne Srbije postala je statusni simbol i prava kulinarska atrakcija. Otkrivamo zašto je Pirotska peglana kobasica najskuplji srpski specijalitet od mesa i zašto proces "peglanja" mora da se radi samo na -8 stepeni.

Ovo je najzdraviji hleb na svetu: Biblijski recept star više od 2.500 godina, čisto zdravlje!
Biblijska receptura koja spaja veru i snagu

LEK ZA SVAKU BOLEST JE NA TANJIRU: Ovo je najmoćnija zimska salata koju su Srbi otkrili pre probiotika!
Kada je reč o zdravlju, sve je u varenju. Zaboravite na skupe dodatke ishrani! Otkrivamo zašto je jedna nezaobilazna zimska delikatesa, koju su naše bake spremale u buradima, zapravo prirodni probiotik i vitaminska bomba.

TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".

Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok
Komentari(0)