Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje
U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Dren – drvo zdravlja
Dren je simbol zdravlja i dugovečnosti u srpskoj tradiciji. Njegovi plodovi beru se u kasno leto ili ranu jesen, kada poprime tamnocrvenu boju. U narodnim verovanjima, dren je „jači od zime“, pa su se njegove grančice stavljale u kuću radi zaštite, a plodovi davali deci za jačanje imuniteta.
Od bobice do džema
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Priprema džema od drenjina nekada je bila prava mala svečanost. Plodovi su se najpre prali i kuvali dok ne omekšaju, zatim pasirali kroz sito kako bi se odvojile koštice. Dobijena kaša kuvala se sa šećerom, a ponegde i sa dodatkom meda, sve dok se ne zgusne u mirisnu, tamnocrvenu masu. Rezultat – gust, aromatičan džem bogat vitaminima i antioksidansima.
Shutterstock
Lekovitost u tegli
Džem od drenjina bio je obavezna zimska zimnica, ali i lek za stomačne tegobe, prehlade i slab imunitet. U starim domaćinstvima, kašika ovog džema ujutru smatrala se „prirodnom tabletom“ koja jača organizam.
Kako ga danas pripremiti
Za tradicionalni recept potrebno je:
- 1 kg drenjina
- 700 g šećera (ili po ukusu)
- voda po potrebi
Plodove oprati, preliti vodom i kuvati dok ne omekšaju. Pasirati, dodati šećer i kuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Vruć džem sipati u sterilisane tegle i dobro zatvoriti.
Od zaborava do gurmanskog stola
Iako su danas na pijacama ređe nego nekada, drenjine se ponovo vraćaju u modu zahvaljujući ljubiteljima tradicionalne i zdrave hrane. Džem od drenjina se savršeno slaže uz palačinke, krofne, ali i kao dodatak slanim jelima od divljači.

NAJBOLJI RECEPT ZA SEOSKO POSNO MESO, OMILJENO JELO U TOKU POSTA: Ovako su znale da ga prave samo stare domaćice
Posno seosko meso će vas ostaviti bez teksta

OVA POSNA MOSKVA TORTA JE TEŠKA 5 KILOGRAMA, A TEK DA VIDITE KOLIKO JE BOGATA: Vraća čak i izgubljeno ČULO UKUSA
Torta je bogata i teška oko 5 kg

Čorba od jagnjetine – planinski specijalitet Peštera koji greje dušu
Na prostranstvima Pešterske visoravni, gde su zime oštre, a proleća kratka, kuhinja je oduvek bila oslonjena na ono što priroda i stočarstvo pružaju. Među jelima koja su opstala vekovima posebno mesto zauzima čorba od jagnjetine – gusta, mirisna i snažna, spremana da greje i okrepi.

NAJJEDNOSTAVIJI POSNI KOLAČ IZ JUGOSLAVIJE: Džem, cimet i kakao - jeftin, a ukusan (RECEPT)
Najjednostaviji posni kolač sa džemom, cimetom i kakaom iz Jugoslavije koji su sve žene pravile jer je jeftin i ukusan

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.
Komentari(0)