BELMUŽIJADA U SVRLJIGU Doprinela da se belmuž nađe na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije
Belmužijada je privredno-turistička manifestacija koja čuva od zaborava tradicionalno jelo jugoistočne Srbije - belmuž.
Održava se u Svrljigu, svake godine tokom prvog vikenda avgusta i okuplja uglavnom takmičare i publiku iz Srbije i Bugarske.
Trodnevna manifestacija, osim izbora za najbolji belmuž, obuhvata i sabor gajdaša, izbor za najlepšu pastiricu, pastirski višeboj, izložbu proizvoda iz domaće radinosti, prezentaciju domaće svrljiške kuhinje, folklorne nastupe i koncerte poznatih imena folk muzike.
Možda vas zanima:
ČUVENA BELMUŽIJADA Manifestacija posvećena jedinstvenom pastirskom jelu iz svrljiškog kraja
Čuvena "Belmužijada" će se održati 5. avgusta.
ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:
ČUVENA BELMUŽIJADA Manifestacija posvećena jedinstvenom pastirskom jelu iz svrljiškog kraja
Čuvena "Belmužijada" će se održati 5. avgusta.
ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:
ČUVENA BELMUŽIJADA Manifestacija posvećena jedinstvenom pastirskom jelu iz svrljiškog kraja
Čuvena "Belmužijada" će se održati 5. avgusta.
ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Belmužijada je nastala 2005. godine, sa idejom da od zaborava sačuva staro pastirsko jelo koje predstavlja svojevrstan specijalitet staroplaninskog kraja. Štaviše, ova manifestacija značajno je doprinela da se belmuž od 2012. nađe na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Belmuž je staro srpsko jelo koje se najviše pravi u svrljiškom kraju. Pravi se od mladog kravljeg ili ovčijeg sira. Topi se, meša se sa malo brašna kukuruznog ili belog i so. Pritom mešanja treba da pusti mlečnu mast. Čim pusti mast, belmuž je gotov.
Izvor: planplus
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Čast je biti deo jedne ovakve priče: Izložba "Moja ćirilica" otvorena u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku
Očuvanje sprske tradicije i pisma kao prioritet među mladima
Svetlo žuta boja, kremasti ukus i postojani mehurići: Ovo je šampanjac na srpski način napravljen u Novom Slankamenu - penušavo vino Trofej iz atelja "Šapat" predstavljeno u Beoogradu
Atelje vina “Šapat” iz Novog Slankamena, poznat po vrhunskim vinima i jedinstvenoj ponudi visoke gastronomije i usluge, na Četvrtom međunarodnom sajmu vina, “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu predstavlja svoje prvo penušavo vino – “Trofej”.
Stiže najlepši period godine: Od 5. decembra dočekujemo praznike uz Zimsku bajku u Beogradu na vodi
Beograd ponovo postaje prestonica praznične čarolije - Zimska bajka se vraća u Savski park Beograda na vodi!
Poznat datum održavanja najveće trubačke fešte na svetu: Sabor u Guči zakazan za period od 7. do 9. avgusta sledeće godine
Prestonica srpske muzičke tradicije Guča, i naredne godine biće domaćin najznačajnijeg festivala trubačke muzike u regionu. Guča festival i 65. Dragačevski sabor trubača održaće se od 7. do 9. avgusta 2026. godine, u organizaciji opštine Lučani, Skajmjuzik-a, Kulturnog centra opštine Lučani i Turističke organizacije „Dragačevo”.
Komentari(0)