SREDNJOVEKOVNI PASTIRSKI INSTRUMENT Muzika na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa

M. M.

15:00

Kultura 0

Kaval je narodni duvački instrument koji je otvoren sa obe strane cevi i izrađen od jednog komada drveta. Drvo koje se koristi za izradu kavala je obično jasen, a može biti šljiva, dren, zova, badem itd.

SREDNJOVEKOVNI PASTIRSKI INSTRUMENT Muzika na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa
Printscreen

Kaval je označen kao pastirski instrument, mada se na njemu izvode i melodije narodnih pesama, kao i tradicionalne igre. Predstave muzičara na freskama srednjovekovnih manastira i crkava ovog dela Balkana ukazaju na to da kaval datira još iz srednjeg veka. Uz zvuke kavala nekada su se okupljali pastiri, završavali radovi u polju i čuvale ovce. O njegovom značaju i važnom položaju u životu srpskog naroda u južnim krajevima najbolje svedoče brojna predanja. Kaval je jedini tradicionalni duvački instrument u srpskoj tradiciji uz čiju pratnju se peva.

Sviranje na kavalu, kao izvođačka praksa, u Srbiji je dominantno zastupljeno na Kosovu i Metohiji i to u predelu Šar planine, naročito u Sirinićkoj župi i Prizrenskoj Gori. Koristi se u pravoslavnim srpskim zajednicama, slovenskim muslimanskim zajednicama (Gorani) i albanskim muslimanskim zajednicama. Kao takvo uvršteno je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading