BAŠ ONAKO KAKO SU GA MONASI SPREMALI Recept za manastirski prebranac koji je u 19. veku stigao u Srbiju
Recept koji je mati Evdokija iz Grčke prenela u Srbiju negde početkom 19. veka.

Kasnije se taj recept raširio ne samo po manastirima nego se i u vreme velikih postova koristio i po kafanama. I tada kao i sada zvao se “manastirski posni prebranac na vodi“ ili “grčki pasulj“.
Receptura se uopšte nije promenila jer što menjati nešto što je odlično.
Možda vas zanima:

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...

Možda vas zanima:

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...

Možda vas zanima:

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...

Sastojci:
- 300 grama pasulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašika aleve paprike
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- 10 g bibera u zrnu
- 3 lista nane
Priprema:
Od sastojaka je potrebno za dve osobe: 300 g pasulja, 2 kašičice soli, kašika aleve paprike, 10 g bibera u zrnu, 3 lista sveže nane, veća glavica crnog luka, 2 čena belog luka, ljuta paprika. Jedna mala napomena: po osobi ide 150 g pasulja i jedna kašičica soli pa se ravnajte tako.
Uzmite pasulj, pa ga potopite veče pre u litar hladne vode. Sutradan tu vodu prospite pa nalijte 2 l vode u pasulj. Dodajte biber, crni luk koji ste na pola isekli, soli. Stavite na jaku vatru, pa kad provri dodajte nanu. Kuvajte na jakoj vatri 10 minuta uz mešanje. Pazite da ne zagori. Sipajte pasulj u pekač, dobro nalijte vodom u kojoj se kuvao pasulj, dodajte cele čenove belog luka i alevu papriku. Sve izmešajte. Vode slobodno dosta nalijte, skoro do vrha.
Stavite papriku, pa u rernu na 180 stepeni 15 minuta. Proverite da li imate dovoljno vode jer ne sme da bude suv, pa pojačajte na 200 stepeni. Tako da se peče 20 do 25 minuta uz nadgledanje da li ima vode jer treba da bude softan. On će u rerni lepo da krčka. Kada se napravi korica odozgo onda je gotov. Vrlo jednostavan prebranac, a neverovatno ukusan.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)