JELO ZA SVE GENERACIJE Predstavljamo vam pasulj po recepturi JNA

18:00

Gastronomija 0

Najbolji vojnički pasulj

JELO ZA SVE GENERACIJE Predstavljamo vam pasulj po recepturi JNA
Youtube/ My kitchen Tanja

Jedno od mitskih jela u Jugoslaviji bio je i ostao vojnički pasulj, sačuvan u sećanjima onih koji su služili vojni rok u JNA. Iz knjižice "Recepture za pripremu hrane u JNA".

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 1 glavica crnog (crvenog) luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g masti ili ulja
  • so, biber
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 list lovora
  • 1 suva paprika
  • peršunov list

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv.

Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 časa. Zatim, ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta.

Nakon toga, ocediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da kuva uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crnog luka i šargarepu, sečenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni.

Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni.

Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.

Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva.

Pasulj sa zaprškom kuvati istiha još 20-30 minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano suvo svinjsko meso i sl.

Napomena:

Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading