
POSEBAN RECEPT ZA PASULJ KOJI KORISTE HILANDARSKI MONASI Ovo je najlepše jelo sa Svete gore
Recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate.
Recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate.
Veliki majstor kulinarstva Stevo Karapandža u toku svoje višedecenijske karijere osmislio je na hiljade recepata, ali jelo u kojem najviše uživa zapravo je vrlo jednostavno.
Spremanje pasulja ne može da prođe bez suvog mesa, a uz jedan jednostavan trik biće savršeno mekano.
Recept koji je mati Evdokija iz Grčke prenela u Srbiju negde početkom 19. veka.
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Bez silnih veštačkih sredstava za pranje i čišćenje…tako su nekada žene održavale kuću i bila im je čista.
Uradite ovo i stomak Vam se neće nadimati.
Posni moravski pasulj je veoma zdrav ručak pun vlakana, a pri tome je zasitan
Na posnoj slavi iznenadite goste nečim novim.
Brzina pripreme odgovara situaciji: “Hoću pasulj za manje od sat vremena”.
Najbolji vojnički pasulj
Specijalitet kojeg nikad ne može da se zasiti jeste jelo koje se makar jednom mesečno nalazi na srpskim trpezama - čorbast pasulj.
Kulinarska manifestacija "Pasuljijada" održava se 13. avgusta.
Obično se priprema od mesa, posebno od dimljenog mesa kao što su dimljena slanina, kobasica i šunka, i tipično je zimsko jelo. Ostali uobičajeni sastojci uključuju šargarepu i luk.
Pasulj , a naročito njegove mahunarke imaju i lekovita svojstva.
Gastronomska manifestacija obuhvata takmičenje u kuvanju čorbastog pasulja, dobru zabavu i ručak za sve posetioce. Prihod koji se sakupi od ručka ide u dobrotvorne svrhe. Održava se 4. juna u Temerinu.