Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
U vreme kad nije bilo začina iz prodavnice, kečapa i bujona, domaćice u Vojvodini znale su da do bogatog ukusa vode dva puta – strpljenje i kombinovanje onoga što kuća ima. Jedan od takvih recepata, gotovo zaboravljen, jeste pasulj sa suvim kiselim šljivama. Ovo jelo nekada se kuvalo zimi, kad su šljive već bile osušene, a pasulj potopljen još od večeri. Spoj slatkastog, kiselkastog i dimljenog mirisa i ukusa davao je obrok koji se pamti, a ne gleda.
Ukus detinjstva iz zemljanog lonca
U selima širom Banata i Bačke, naročito u mestima sa mešanim srpsko-rusinskim i mađarskim stanovništvom, ovaj recept je bio poznat kao „zimnički pasulj“. Kuvan u zemljanom loncu, na tihoj vatri, često bez mesa – jer su ga ljudi štedeli za praznike – pasulj se obogaćivao kiselim šljivama koje su domaćice sušile na tavanu ili u furuni.
Možda vas zanima:
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
Možda vas zanima:
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
Možda vas zanima:
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
Sastojci (tradicionalna verzija):
– 300 g belog ili šarenog pasulja
– 8–10 suvih šljiva (najbolje domaće, kisele)
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 1 šargarepa (po želji)
– 1 kašika masti ili ulja
– 1 ravna kašika brašna
– so, biber, aleva paprika
– po želji: komad suve slanine, rebarca ili kobasica (ali u postu – bez mesa)
Priprema:
Pasulj se potopi preko noći. Ujutru se procedi i nalije čistom vodom. Kad provri, dodaju se sitno seckan luk, šargarepa i suve šljive. Sve se kuva polako, bez žurbe – najmanje sat i po. Na kraju se pravi blaga zaprška na masti ili ulju, sa malo brašna, belog luka i aleve paprike. Sipa se u pasulj, pa se sve kuva još 10 minuta.
Rezultat? Gust, bogat, slatko-kiselkast pasulj, koji miriše na dim, zemlju i zimu.
Zašto šljive?
U selima se verovalo da šljiva „rastvara težinu pasulja“, i da olakšava varenje. Takođe, unos kiselkastog u zimskim danima obnavlja krv i daje energiju, kako su govorile bake. Neke domaćice dodavale su i kašiku sirćeta, ali većina se oslanjala samo na prirodnu kiselost šljiva koje su prethodno kvasile u vodi s malo soli.
Zaboravljeno, ali ne i izgubljeno
Danas ovaj recept gotovo da ne postoji u kuvarima. Retko ko ga sprema, osim starijih domaćica u vojvođanskim selima. Ipak, oni koji ga ponovo otkriju – kažu da je to najneobičniji i najlepši pasulj koji su probali.
Ako imate domaće šljive i dobar pasulj – probajte ga. Ne zbog nostalgije, već zato što ovakva jela govore više o nama nego bilo koji restoran.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Komentari(0)