Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva

Izvor: Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Ukoliko pratite recept, uspeće i vama

papula
Shutterstock

Iz bakine kuhinje vam donosimo recept za najslađi pasulj prebranac. Po ovom receptu će vam sigurno uspeti.

Potrebno je:

  • 500 gr pasulja tetovca
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 2 glavice belog luka
  • lovorov list
  • biber u zrnu
  • mleven biber
  • so

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pasulj oprati dobro, i skuvati u prvoj vodi i prosuti pa naliti drugu vodu, sipati dve kašike maslinovog ulja, lovorov list, biber u zrnu, pa staviti da se pasulj kuva.

Ostaviti malo vode.

U tiganj sipati 50 ml ulja i na rebarca iseći crni luk da se izdinsta, dodati seckan beli luk, dodati mlevenu crvenu papriku, so mleveni biber i sve izmešati.

U đuveč sipati malo pasulja pa dodati luk, pasulj, luk, pasulj. Odozgo sipati malo ulja i paprike, pa preliti. Staviti u rernu na 220 stepeni C da se pasulj zapeče oko 30 minuta.

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading