Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Pored lekova, jedan od načina na koji se holesterol može kontrolisati je ishrana. Naučnici sa Harvardske medicinske škole otkrili su koje četiri vrste hrane ljudi koji pate od ovog stanja treba da jedu za doručak kako bi snizili nivo holesterola.
Kako prenosi britanski Express, na listi odvojenih namirnica su: zob, pasulj, određeno voće i namirnice obogaćene sterolima i stanolima.
U svom istraživanju, otkrili su da povećanje unosa rastvorljivih vlakana može pomoći u smanjenju vrste holesterola koji se zove lipoprotein niske gustine, takođe poznat kao "loš" holesterol. Nadalje, objasnili su da rastvorljiva vlakna mogu da "vežu" holesterol u digestivnom sistemu i da ga uklone iz tela.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.
Zašto su ove namirnice dobre za konzumiranje?
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.
Prema Harvard Health Publishing-u, "laki prvi korak ka snižavanju holesterola je da doručkujete činiju ovsene kaše ili hladnih žitarica na bazi ovsa", piše Express. Ovaj obrok će obezbediti jedan do dva grama rastvorljivih vlakana ujutru.
Pored naučnika sa Harvarda, sa dobrobitima zobi slažu se i stručnjaci klinike Mejo, koji ističu da " ovsene pahuljice imaju rastvorljiva vlakna koja smanjuju loš holesterol".
Kao i zob, pasulj je posebno bogat rastvorljivim vlaknima, a naučnici sa Harvarda ističu da je telu potrebno neko vreme da svari pasulj, što znači da ćete duže ostati siti posle obroka.
Štaviše, voće treba da jedemo iz više razloga, ne samo da snizimo nivo holesterola, već je odličan i zdrav dodatak svakom doručku. Za snižavanje holesterola, naučnici posebno preporučuju jabuke, grožđe, jagode i citrusno voće.
"Ovo voće je bogato pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju loš holesterol", rekli su naučnici za Express.
Kao poslednju vrstu hrane koju treba češće jesti, naučnici sa Harvarda izdvojili su namirnice obogaćene sterolima i stanolima, tačnije granolu, margarin i sok od pomorandže.
"Steroli i stanoli ekstrahovani iz biljaka smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje holesterol iz hrane. Uzimanje dva grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti loš holesterol za oko 10 odsto", zaključili su oni.
(b92)
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Komentari(0)