Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Pored lekova, jedan od načina na koji se holesterol može kontrolisati je ishrana. Naučnici sa Harvardske medicinske škole otkrili su koje četiri vrste hrane ljudi koji pate od ovog stanja treba da jedu za doručak kako bi snizili nivo holesterola.
Kako prenosi britanski Express, na listi odvojenih namirnica su: zob, pasulj, određeno voće i namirnice obogaćene sterolima i stanolima.
U svom istraživanju, otkrili su da povećanje unosa rastvorljivih vlakana može pomoći u smanjenju vrste holesterola koji se zove lipoprotein niske gustine, takođe poznat kao "loš" holesterol. Nadalje, objasnili su da rastvorljiva vlakna mogu da "vežu" holesterol u digestivnom sistemu i da ga uklone iz tela.
Možda vas zanima:
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
Možda vas zanima:
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
Možda vas zanima:
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
Zašto su ove namirnice dobre za konzumiranje?
Možda vas zanima:
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
Možda vas zanima:
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
OSAM GREŠKI KADA KUVATE PASULJ: Potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, primenite jednostavne savete i popravite
Prema Harvard Health Publishing-u, "laki prvi korak ka snižavanju holesterola je da doručkujete činiju ovsene kaše ili hladnih žitarica na bazi ovsa", piše Express. Ovaj obrok će obezbediti jedan do dva grama rastvorljivih vlakana ujutru.
Pored naučnika sa Harvarda, sa dobrobitima zobi slažu se i stručnjaci klinike Mejo, koji ističu da " ovsene pahuljice imaju rastvorljiva vlakna koja smanjuju loš holesterol".
Kao i zob, pasulj je posebno bogat rastvorljivim vlaknima, a naučnici sa Harvarda ističu da je telu potrebno neko vreme da svari pasulj, što znači da ćete duže ostati siti posle obroka.
Štaviše, voće treba da jedemo iz više razloga, ne samo da snizimo nivo holesterola, već je odličan i zdrav dodatak svakom doručku. Za snižavanje holesterola, naučnici posebno preporučuju jabuke, grožđe, jagode i citrusno voće.
"Ovo voće je bogato pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju loš holesterol", rekli su naučnici za Express.
Kao poslednju vrstu hrane koju treba češće jesti, naučnici sa Harvarda izdvojili su namirnice obogaćene sterolima i stanolima, tačnije granolu, margarin i sok od pomorandže.
"Steroli i stanoli ekstrahovani iz biljaka smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje holesterol iz hrane. Uzimanje dva grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti loš holesterol za oko 10 odsto", zaključili su oni.
(b92)
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)