Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar

Pored lekova, jedan od načina na koji se holesterol može kontrolisati je ishrana. Naučnici sa Harvardske medicinske škole otkrili su koje četiri vrste hrane ljudi koji pate od ovog stanja treba da jedu za doručak kako bi snizili nivo holesterola.
Kako prenosi britanski Express, na listi odvojenih namirnica su: zob, pasulj, određeno voće i namirnice obogaćene sterolima i stanolima.
U svom istraživanju, otkrili su da povećanje unosa rastvorljivih vlakana može pomoći u smanjenju vrste holesterola koji se zove lipoprotein niske gustine, takođe poznat kao "loš" holesterol. Nadalje, objasnili su da rastvorljiva vlakna mogu da "vežu" holesterol u digestivnom sistemu i da ga uklone iz tela.
Možda vas zanima:

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj
Možda vas zanima:

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj
Možda vas zanima:

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj
Zašto su ove namirnice dobre za konzumiranje?
Možda vas zanima:

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj
Možda vas zanima:

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj
Prema Harvard Health Publishing-u, "laki prvi korak ka snižavanju holesterola je da doručkujete činiju ovsene kaše ili hladnih žitarica na bazi ovsa", piše Express. Ovaj obrok će obezbediti jedan do dva grama rastvorljivih vlakana ujutru.
Pored naučnika sa Harvarda, sa dobrobitima zobi slažu se i stručnjaci klinike Mejo, koji ističu da " ovsene pahuljice imaju rastvorljiva vlakna koja smanjuju loš holesterol".
Kao i zob, pasulj je posebno bogat rastvorljivim vlaknima, a naučnici sa Harvarda ističu da je telu potrebno neko vreme da svari pasulj, što znači da ćete duže ostati siti posle obroka.
Štaviše, voće treba da jedemo iz više razloga, ne samo da snizimo nivo holesterola, već je odličan i zdrav dodatak svakom doručku. Za snižavanje holesterola, naučnici posebno preporučuju jabuke, grožđe, jagode i citrusno voće.
"Ovo voće je bogato pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju loš holesterol", rekli su naučnici za Express.
Kao poslednju vrstu hrane koju treba češće jesti, naučnici sa Harvarda izdvojili su namirnice obogaćene sterolima i stanolima, tačnije granolu, margarin i sok od pomorandže.
"Steroli i stanoli ekstrahovani iz biljaka smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje holesterol iz hrane. Uzimanje dva grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti loš holesterol za oko 10 odsto", zaključili su oni.
(b92)

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.
Komentari(0)