Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar

Pored lekova, jedan od načina na koji se holesterol može kontrolisati je ishrana. Naučnici sa Harvardske medicinske škole otkrili su koje četiri vrste hrane ljudi koji pate od ovog stanja treba da jedu za doručak kako bi snizili nivo holesterola.
Kako prenosi britanski Express, na listi odvojenih namirnica su: zob, pasulj, određeno voće i namirnice obogaćene sterolima i stanolima.
U svom istraživanju, otkrili su da povećanje unosa rastvorljivih vlakana može pomoći u smanjenju vrste holesterola koji se zove lipoprotein niske gustine, takođe poznat kao "loš" holesterol. Nadalje, objasnili su da rastvorljiva vlakna mogu da "vežu" holesterol u digestivnom sistemu i da ga uklone iz tela.
Možda vas zanima:

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti
Možda vas zanima:

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti
Možda vas zanima:

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti
Zašto su ove namirnice dobre za konzumiranje?
Možda vas zanima:

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti
Možda vas zanima:

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti
Prema Harvard Health Publishing-u, "laki prvi korak ka snižavanju holesterola je da doručkujete činiju ovsene kaše ili hladnih žitarica na bazi ovsa", piše Express. Ovaj obrok će obezbediti jedan do dva grama rastvorljivih vlakana ujutru.
Pored naučnika sa Harvarda, sa dobrobitima zobi slažu se i stručnjaci klinike Mejo, koji ističu da " ovsene pahuljice imaju rastvorljiva vlakna koja smanjuju loš holesterol".
Kao i zob, pasulj je posebno bogat rastvorljivim vlaknima, a naučnici sa Harvarda ističu da je telu potrebno neko vreme da svari pasulj, što znači da ćete duže ostati siti posle obroka.
Štaviše, voće treba da jedemo iz više razloga, ne samo da snizimo nivo holesterola, već je odličan i zdrav dodatak svakom doručku. Za snižavanje holesterola, naučnici posebno preporučuju jabuke, grožđe, jagode i citrusno voće.
"Ovo voće je bogato pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju loš holesterol", rekli su naučnici za Express.
Kao poslednju vrstu hrane koju treba češće jesti, naučnici sa Harvarda izdvojili su namirnice obogaćene sterolima i stanolima, tačnije granolu, margarin i sok od pomorandže.
"Steroli i stanoli ekstrahovani iz biljaka smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje holesterol iz hrane. Uzimanje dva grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti loš holesterol za oko 10 odsto", zaključili su oni.
(b92)

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Komentari(0)