Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.
                                Bez obzira na vrstu, zamrzavanje je odličan način za čuvanje pasulja. Ova praksa ne samo da održava njihov kvalitet, već i sprečava pojavu neželjenih žižaka.
Zamrzavanje pasulja: sirovog i kuvanog
Sirovi pasulj
Možda vas zanima:
            Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
            Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.
Možda vas zanima:
            Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
            Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.
Možda vas zanima:
            Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
            Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.
Sirovi pasulj se može zamrznuti direktno nakon temeljnog pranja. Ovo sprečava širenje žižaka. Prilikom pripreme, nema potrebe za odmrzavanjem; jednostavno ga potopite i kuvajte kao i obično.
Kuvani pasulj
Tradicionalni metod zamrzavanja kuvanog pasulja je takođe efikasan. Nakon kuvanja, podelite ga na porcije i čuvajte u teglama. Bez začina, zamrznuti pasulj može trajati između 2 i 3 meseca.
Začinjeni pasulj
Moguće je zamrznuti već začinjeni pasulj, ali treba biti oprezan, jer zamrzavanje pojačava ukuse. Da bi se održao svež ukus, preporučuje se da se začini samo pre serviranja.
Čuvanje u PET boci
Za one koji žele da sačuvaju velike količine pasulja do dve godine, PET boce su efikasna alternativa.
Proces uključuje pranje boca, upotrebu alkohola za sterilizaciju i dodavanje belog luka za dodatnu zaštitu.
Operite PET boce neutralnim deterdžentom i vodom. Sipajte alkohol i promućkajte da biste sterilisali.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Dodajte neoljuštene čenove belog luka u pasulj. Poklopite i čuvajte na hladnom mestu.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Suzbijanje crva
Žižci su česti, ali ne štete pasulju. Jednostavno operite pasulj i potopite ga u vodu. Žižci će plutati, što će ih olakšati uklanjanje. Ova jednostavna metoda pomaže da pasulj ostane bez ovih insekata.
Uz ove savete, biće vam lakše uživati u pasulju u različitim receptima mnogo duže. Pored toga, pravilno skladištenje pomaže u uštedi novca kod kuće, izbegavajući otpad.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
Komentari(0)