Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Kad su zime bile duže, dani tiši, a sela zatrpana snegom, kuvalo se ono što greje iznutra. U starim konacima i domaćinstvima u zapadnoj i centralnoj Srbiji, jedno od takvih jela bilo je čorbasti prebranac – jelo od pasulja koje nije ni suvo, ni potpuno čorbasto, već nešto između.
Kuvano dugo, na tihoj vatri, u zemljanom loncu ili gusanoj šerpi, sa lukom, suvim šljivama i domaćom mašću, ovaj prebranac nije bio samo ručak – bio je obrok koji te ućutka i smiri, kao vatra kad se razgori.
Zimska hrana koja ne traži mnogo – samo vreme
Ova čorba se spremala najčešće petkom ili dan pre slave, kad se kuća zagreje, pa vatra može „na tiho“. Bila je omiljena i u vreme posta – kad se pravi bez masti, ali sa uljem i više luka.
Služi se topla, uz kiseli kupus, proju ili parče hleba starog tri dana, jer „što je tvrđi hleb, to je pasulj bolji“.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Sastojci (za 4 osobe)
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
-
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
300 g pasulja tetovca ili belog pasulja
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
-
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
3–4 glavice crnog luka
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
-
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
2 suve šljive po osobi (ili po ukusu)
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
-
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
1 kašika masti (ili ulja, ako je posno)
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
-
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
1 kašičica aleve paprike
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
-
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
1 čen belog luka
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
-
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
so, biber po ukusu
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
-
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
voda (najbolje iz bokala, ne iz česme direktno)
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Priprema
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Pasulj se potopi preko noći, pa ispere i prokuva s vodom koja se baca (da ne „nadima“).
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
U drugoj vodi se kuva dok ne omekša.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Luk se secka na rebarca i polako prži na masti dok ne omekša i blago porumeni.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Dodaje se beli luk, aleva paprika, a zatim suve šljive isečene na pola.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Kada pasulj omekša, dodaje se prženi luk sa svim začinima, pa se sve krčka zajedno još 20–30 minuta.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Po potrebi se doliva voda, ali jelo ne sme biti retko – više gusto i mirisno.
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
Možda vas zanima:
Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Najukusniji prebranac po starinskom receptu: Ovako je najslasniji, a svima uspeva
Ukoliko pratite recept, uspeće i vama
U starim kućama, nakon kuvanja, lonac se stavi ispod poklopca peći da "dozri". Kažu da je čorba tada najmirnija i najslađa.
Zašto šljive?
U mnogim krajevima Srbije, posebno u Šumadiji i Podrinju, suva šljiva se dodavala u zimska jela da bi „ublažila težinu mesa i pasulja“. Daje blagu slatkastu notu i pomaže varenju, a kad se kuva s lukom – stvara ukus koji „greje dušu i smiruje stomak“.
Domaći savet iz konaka
Domaćice su znale da se ovakva čorba ne jede sama. Uvek se na sto iznese i čen belog luka, parče mladog sira ili tanjir turšije. A ako ima domaće rakije – po jedna pre zalogaja, da "pasulj zna gde ide".
Danas – recept, nekad – način života
Ova čorbica nije samo ukusna – ona je sećanje na večere uz petrolejku, na tihe ruke koje sole bez mere, ali s merom duše. Vredi je vratiti, ne samo na sto, već i u ritam dana – kad jelo traje, i ne traži pažnju dok ne zamiriše.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Komentari(0)