Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Na Staroj planini, iznad Pirota i Knjaževca, u selima koja su danas gotovo napuštena, nekada se dan započinjao mirisom koji budi i dušu i stomak – poparom sa belim lukom i sirom. Ovo jelo pravile su žene dok je vatra još tinjala od prethodne večeri, a voda se tek stavljala da proključa. Bilo je to jelo siromašnih, ali snažnih – onih koji su radili ceo dan, u planini, štali ili na pašnjaku.
Zaboravljena snaga obične hrane
Popara je u osnovi uvek bila jednostavna – stari hleb, voda, mast. Ali u ovom kraju, popari se dodavao izgnječen beli luk, dok se još sve vruće, i preko toga – domaći sir, ovčiji, tvrd, onaj što se drobi prstima. Na kraju se sve zalivalo mašću u kojoj se propržila kašika brašna. Cela kuća bi zamirisala na selo, ognjište i jutarnji mir.
Možda vas zanima:
Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce
Možda vas zanima:
Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce
Možda vas zanima:
Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.
Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce
Sastojci (autentična verzija):
– 4 parčeta starog domaćeg hleba (ili proja)
– 2–3 čena belog luka
– 150 g tvrdog belog sira (najbolje ovčijeg)
– 500 ml vode
– 1 kašika svinjske masti (ili putera)
– 1 kašika brašna
– prstohvat soli (ako sir nije dovoljno slan)
Priprema:
Stari hleb se iskida rukama i prelije ključalom vodom. Beli luk se sitno isecka ili izgnječi i odmah doda preko. U tiganju se na masti proprži brašno da porumeni, pa se ta zaprška sipa preko. Na kraju se dodaje izmrvljen sir. Jelo se jede toplo, dok para udara u prozore, a spolja još miriše na noć.
Zašto se ovo jelo zaboravlja?
Popara sa belim lukom danas zvuči siromašno – ali upravo u tome je njena lepota. Ova hrana nije za fotografisanje – već za življenje. Ljudi koji su jeli ovako, nisu išli u teretane, ali su nosili stogove sena na leđima. Išli su na planinu, vraćali se mokri i blatnjavi, a ova popara im je vraćala snagu.
Sećanje na dede i planinu
U nekim selima, stariji ljudi još uvek spremaju ovu poparu „kad ih uhvati zima u kostima“. Kažu – beli luk greje stomak, sir daje snagu, a hleb – podseća na detinjstvo. Jedan starac iz sela Vrtovac kod Kalne kaže: „Kad mi je baba ovo spremila, znao sam da idem u šumu. Nije me više ništa moglo umoriti.“
Jelo koje treba da se vrati
Danas, u vreme kad sve mora da izgleda kao iz kataloga, ovakva jela imaju sve manje mesta. Ali upravo zato treba da ih vratimo – zbog ukusa, zbog zdravlja, zbog korena. Neka vas ne bude sramota da spremite poparu. Nije ona siromašna – ona je poštena.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
Komentari(0)