Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.

pileća čorba
Shutterstock

Starinska kafanska čorba je kremasta, bogata i neodoljivo mirisna, pa je odličan dodatak slavskoj trpezi. U isto vreme je lagana i zasitna, a njen pun ukus oduševiće i najizbirljivije goste!

Iako deluje kao da oko tako ukusnog jela ima mnogo posla, bela čorba je zapravo prilično jednostavna za pripremu. Ova čorba se savršeno uklapa uz tradicionalna slavska jela, a pritom uvek uspeva, pa možete biti sigurni da imate ukusnuu čorbicu za početak slavskog ručka.

Ako znate da vaši gosti vole kiseliji ukus, slobodno joj na kraju dodajte malo limuna za kiselkastu i osvežavajuću notu i svi će vam tražiti recept!

Sastojci:

400 g belog pilećeg mesa
3 glavice crnog luka
3 žumanceta
3 šargarepe srednje veličine
3 krompira srednje veličine
180 ml kisele pavlake (jedna čaša)
1 kašika brašna
1 veza peršuna
1 kašika soli + 1 kašika bibera
1 kašika suvog začina
(opciono) limunov sok po ukusu

Priprema:

1. Prodinstajte sitno seckan crni luk na tihoj do srednjoj vatri, pa mu dodajte belo meso sečeno na kockice i propržite kratko. Dodajte brašno i nastavite da dinstate uz mešanje oko pet minuta.
2. Dolijte vodu, tek toliko da ogrezne, pa dodajte sitno seckanu šargarepu i krompir, suvi začin i biber, dobro promešajte, a zatim nalijte još oko dva litra vode. Kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena i povremeno promešajte.
3. Sklonite šerpu s ringle, pa u čorbu dodajte žumanca prethodno umućena s kiselom pavlakom, a potom i sitno seckan peršunov list i promešajte.
4. Ukoliko ste ljubitelj kiselijeg ukusa čorbe, možete dodati i sok od jednog limuna.

Komentari(0)

Loading