Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Starinska kafanska čorba je kremasta, bogata i neodoljivo mirisna, pa je odličan dodatak slavskoj trpezi. U isto vreme je lagana i zasitna, a njen pun ukus oduševiće i najizbirljivije goste!
Iako deluje kao da oko tako ukusnog jela ima mnogo posla, bela čorba je zapravo prilično jednostavna za pripremu. Ova čorba se savršeno uklapa uz tradicionalna slavska jela, a pritom uvek uspeva, pa možete biti sigurni da imate ukusnuu čorbicu za početak slavskog ručka.
Ako znate da vaši gosti vole kiseliji ukus, slobodno joj na kraju dodajte malo limuna za kiselkastu i osvežavajuću notu i svi će vam tražiti recept!
Sastojci:
400 g belog pilećeg mesa
3 glavice crnog luka
3 žumanceta
3 šargarepe srednje veličine
3 krompira srednje veličine
180 ml kisele pavlake (jedna čaša)
1 kašika brašna
1 veza peršuna
1 kašika soli + 1 kašika bibera
1 kašika suvog začina
(opciono) limunov sok po ukusu
Priprema:
1. Prodinstajte sitno seckan crni luk na tihoj do srednjoj vatri, pa mu dodajte belo meso sečeno na kockice i propržite kratko. Dodajte brašno i nastavite da dinstate uz mešanje oko pet minuta.
2. Dolijte vodu, tek toliko da ogrezne, pa dodajte sitno seckanu šargarepu i krompir, suvi začin i biber, dobro promešajte, a zatim nalijte još oko dva litra vode. Kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena i povremeno promešajte.
3. Sklonite šerpu s ringle, pa u čorbu dodajte žumanca prethodno umućena s kiselom pavlakom, a potom i sitno seckan peršunov list i promešajte.
4. Ukoliko ste ljubitelj kiselijeg ukusa čorbe, možete dodati i sok od jednog limuna.
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Starinsko jelo iz Vojvodine spremno za pola sata: Potrebna su vam samo 4 sastojka, odlična ideja za ručak
To je jelo koje je nekada bilo izuzetno popularno, a danas smo ga nekako zaboravili.
Komentari(0)