Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

popara
Shutterstock

Popara je nekada bila nezaobilazno jelo na srpskim trpezama, a posebno je cenjena u seoskim krajevima kao hranljiv i ukusan doručak. Ovaj recept se prenosi s generacije na generaciju, pa ga mnogi i danas pripremaju kada žele da se podsete ukusa detinjstva.

Potrebni sastojci:

  • 500 g starog hleba

  • 1 litar vode ili mleka (po želji)

  • 100 g kajmaka ili putera

  • 200 g belog sira

  • so, po ukusu

Način pripreme:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Stari hleb iseći na manje komade i staviti u dublju činiju.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    U šerpi zagrejati vodu ili mleko do ključanja, pa preliti preko hleba.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Sačekati nekoliko minuta da hleb omekša, a zatim dodati kajmak ili puter i nežno promešati.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Ubaciti izmrvljeni beli sir i malo soli po ukusu, pa pažljivo sjediniti sve sastojke.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Poparu poslužiti toplu, odmah nakon pripreme.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Kako obogatiti poparu?

    U zavisnosti od regiona, popara se može pripremiti i uz dodatak propržene slanine, suvog mesa ili čak povrća poput mladog luka ili peršuna. Svaka varijacija daje poseban ukus ovom jednostavnom, ali vrlo ukusnom obroku.

    Zašto je popara posebno jelo?

    Popara nije samo jelo – ona je deo srpske kulturne baštine i simbol jednostavnosti života naših predaka. Ovaj recept evocira uspomene na toplinu doma, porodicu i zajedništvo za stolom.

    Saveti za savršenu poparu:

    Za još kremastiju teksturu, koristite domaći kajmak ili puter. Takođe, veoma je važno da hleb bude dovoljno star, jer svež hleb može pretvoriti poparu u gnjecavu masu.

    Tagovi:

    Komentari(0)

    Loading