Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.

orasnice
Printscreen

Uvek je lepo pripremiti nešto slatko i domaće, a ovaj recept za orašnice savršeno spaja bogatstvo orašastih plodova i blagu slatkoću testa.

Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu, orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve. Pratite recept korak po korak i uživajte u savršenim zalogajima punim ukusa.

Sastojci:

2 belanca

Možda vas zanima:

200 g kristal-šećera

Možda vas zanima:

200 g mlevenih oraha

Možda vas zanima:

200 g seckanih oraha

Možda vas zanima:

1 kašika sirćeta

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca mutite mikserom dok se ne pretvore u sneg. Potom dodajte šećer i nastavite da mutite.

Na polovini mućenja sipajte kašiku sirćeta, pa dovršite mućenje - smesa za orasnice trebalo bi da bude kompaktna. Zatim lagano varjačom umešajte mlevene orahe da se sjedine sa umućenim belancima i šećerom.

U pliću posudu sipajte seckane orahe. Kašičicom vadite smesu od belanaca i mlevenih oraha, pažljivo uvaljajte smesu u seckane orahe, oblikujte mali valjak, a onda od njega i potkovicu.

Orasnice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže.

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading