Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Ovo je recept koji se koristi širom Turske

baklava sa orasima
Shutterstock

Svetski dan baklave je pravo vreme da se setimo ove tradicionalne poslastice koja je, uz svoju bogatu i sočnu teksturu, postala simbol slavlja i uživanja u dobroj hrani.

Originalna turska baklava, sa slojevima tanke kore, oraha i bogatim sirupom, pravi je izbor za svakog ljubitelja slatkiša.

Ovo je recept koji se koristi širom Turske i smatra se klasičnim načinom pripreme baklave.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

500 g gotovih kora za baklavu (ako ne možete da pronađete gotove kore, možete ih napraviti, ali ovo je najjednostavniji način)

300 g mlevenih oraha (možete koristiti i pistacije, bademe ili kombinaciju, ali orasi su najčešći izbor)

200 g otopljenog maslaca (dobro je koristiti neslan maslac)

1 kašičica svežeg limunovog soka

Za sirup:

500 g šećera

400 ml vode

1 kašičica limunovog soka

1-2 kašičice ružine vodice (po želji, za aromu)

Priprema:

Priprema sirupa:

U šerpi stavite šećer i vodu, pa zagrevajte na srednjoj vatri dok ne počne da vri.

Kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 10 minuta, povremeno mešajući, dok se sirup ne zgusne.

Na kraju dodajte limunov sok i, ako volite, nekoliko kapi ružine vodice. Ostavite sirup da se ohladi.

Priprema baklave:

U velikoj tepsiji (najčešće se koristi tepsija veličine 30x40 cm) premažite dno sa malo otopljenog maslaca.

Stavite prvu koru na dno i dobro je premažite maslacem. Postavite još jednu koru na vrh i ponovo premažite maslacem. Ponovite ovaj postupak dok ne utrošite otprilike 8-10 kora (koje će činiti donji sloj baklave).

Sloj oraha:

Na poslednju koru, pre nego što je premažete maslacem, ravnomerno rasporedite mlevene orahe. Pospite ih po celoj površini.

Nastavite da stavljate kore, svaku premažite maslacem, dok ne utrošite sve preostale kore (obično oko 12-15 kora, zavisno od debljine).

Pre nego što stavite baklavu u rernu, dobro je isecite na rombove ili kvadrate, kako bi sirup mogao da prodre u sve slojeve prilikom zalivanja.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C (350°F) oko 40-45 minuta, ili dok baklava ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

Zalivanje baklave:

Kada je baklava gotova, izvadite je iz rerne i odmah je zalijte hladnim sirupom. Pospite sirup polako, da sve kore upiju. Poželjno je da baklava upije sirup dok je još vruća.

Ostavite baklavu da se ohladi i upije sirup, a zatim je ostavite da odstoji nekoliko sati, pa čak i preko noći, kako bi se svi ukusi proželi i postala još lepša.

Poslužite baklavu hladnu, isečenu na pravilne komade. Uživajte u svakom zalogaju ove bogate, slatke poslastice!

Sirup treba da bude hladan kada prelijete vruću baklavu, kako bi se stvorila ta karakteristična tekstura.

Služite baklavu sa turskom kafom za potpuni doživljaj!

Ovaj recept je jednostavan, ali donosi pravi ugođaj turske tradicije. Baklava je najbolja kada se pripremi u velikim količinama, jer ima tendenciju da nestane brzo!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading