PRIJEPOLJSKA EGZOTIKA PO BAKINOM RECEPTU Specijaliteti koji se služe širom zapadne Srbije, od zgorelog kajmaka do dzema od ljubičica

Jelena Vamović

12:06

Gastronomija 0

Zgoreli kajmak, rakija od divlje kruške, dzem od ljubičica, samo su deo gastronomske ponude prijepoljskog kraja.

PRIJEPOLJSKA EGZOTIKA PO BAKINOM RECEPTU Specijaliteti koji se služe širom zapadne Srbije, od zgorelog kajmaka do dzema od ljubičica
rina.rs

 

Recepti nasleđeni iz davnina prenose se s kolena na koleno i danas su aktuelni na trpezama jugozapadne Srbije. Vanja Pušica iz prijepoljskog sela Kosatica idlučila je da ostane na selu i da umeća svojih baka i majke sačuva od zaborava. Mlečni proizvodi koje ona spravlja veoma su cenjeni i sve traženiji zbog jedinstvenog ukusa ovog podneblja.

rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Zgoreli kajmak se priprema tako što se pomuženo kravlje mleko kuva oko pola sata i ostaje na šporetu tokom noći, zatim se to prokuvano mleko stavlja u frižider na 24 sata i onda se skida kajmak, soli se i onda treba da odstoji 15 do 20 dana da bi se dobio proizvod gust i kompaktan kao puter”, kaže Vanja i dodaje da je zgoreli kajmak žute boje zbog podzlatarskog podneblja i jedinstvenih trava koje krave pasu.

Osim zgorelog kajmaka Vanjine paprike punjene domaćom pavlakom pravi su delikates.

rina.rs

 

„Ja proizvodim svoju papriku i pavlaku pravim takođe ja, ona je bez ikakvih dodataka, dobija se kišeljenjem mleka koje se dobro ocedi, posle se dobro umuti i onda se njome napune paprike i spremne su za konzumiranje”, ističe Vanja.

I Svetlana Divac iskoristila je na najbolji način sve ono što raste u njenom vrtu, voće i povrće sklapa u jedinstvenu simfoniju ukusa. Slatko od ljubičice, ajvar od cvekle, slatko od belog luka i ljutih paprika i još mnogo neobičnih kombinacija.

„Evo recimo slatko od zelenog paradajza, svi smo navikli da se on koristi uglavnom za turšiju, ali u slatkoj varijanti je još bolji i kada se proba svi misle da je u pitanju smokva”, kaže Svetlana.

rina.rs

 

Iz njene kuhinje obične tikvice izađu sasvim dugačijeg ukusa. Svetlana kaže da ih je na svoj način preradila i doradila i svi oni koji su ih probali, uvereni su bili da je u pitanju ananas.

A kako bi se ova jedinstvena gastronomska ponuda predstavila svetu u Prijepolju se jednom godišnje održava Etno fest sa zadatkom da sva ova neobična jela i proizvode otrgnu od zaborava.

„Narod koji se odrekne svoje tradicije i istorije osuđen je na nestajanje, zato mi želimo da promovišemo ove naše proizvode koji u sebi nemaju konzervanse, aditive, veštačke arome i boje, već se spremaju na tradicionalan način kako su to radile naše bake i majke i koji i danas žive”, kaže organizator ovogodišnjeg Etno festa Ljubiša Babić.

Specijalitete ovog jedinstvenog podneblja nazivaju još i prijepoljskom egzotikom, ali upravo zbog toga ini su i veoma cenjeni i traženi na tržištu i u samom vrhu gastronomske ponude u Srbiji.

rina.rs

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading