Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
U selima južne Srbije, naročito u okolini Leskovca, Vlasotinca i Pirota, postojala je jedna skromna, zaboravljena pita koja se pravila u danima posta, od onoga što se imalo u kući. Nije bila bogata, nije bila ukrašena – ali je mirisala na jesen, jabuke, orah i trud domaćice. Zvala se jednostavno: prosjana pita s jabukama, ili pita s prosem.
Iako proso danas doživljavamo kao egzotičnu žitaricu iz prodavnica zdrave hrane, naši stari su ga redovno gajili, mljeli, sušili i koristili kao osnovnu bazu za slana i slatka jela.
Hrana iz skromnosti, ali sa dušom
Ova pita se pravila kada počne post, a jabuke dozru, obično u kasnu jesen, kad bi u kući ostalo nešto oraha, suvih šljiva, prosa i nekoliko trulih jabuka koje „neće dočekati zimu“. U tome je i lepota ovog kolača – u poštovanju onoga što imaš.
Možda vas zanima:
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
RECEPT ZA NAJBOLJU PITU SA JABUKAMA IZ 1894. GODINE: Napravljena po najstarijem receptu NEODOLJIVO SOČNA
Pita sa jabukama po receptu naših predaka je jedan od najlepših slatkiša koji ćete ikada probati.
Možda vas zanima:
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
RECEPT ZA NAJBOLJU PITU SA JABUKAMA IZ 1894. GODINE: Napravljena po najstarijem receptu NEODOLJIVO SOČNA
Pita sa jabukama po receptu naših predaka je jedan od najlepših slatkiša koji ćete ikada probati.
Možda vas zanima:
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
RECEPT ZA NAJBOLJU PITU SA JABUKAMA IZ 1894. GODINE: Napravljena po najstarijem receptu NEODOLJIVO SOČNA
Pita sa jabukama po receptu naših predaka je jedan od najlepših slatkiša koji ćete ikada probati.
Domaćice nisu merile sastojke, već po osećaju i oku. Nije se tražio savršen ukus, već miris koji vraća spokoj.
Sastojci (prirodni i postni)
– 1 šolja prosa (skuvanog u vodi)
– 3–4 rendane jabuke
– 2 kašike mlevenih oraha
– 1 šaka suvih grožđica ili iseckanih šljiva
– 1–2 kašike domaćeg pekmeza (šljiva ili jabuka)
– 1 kašika meda ili malo nerafinisane fruktoze (opciono)
– malo cimeta i muskatnog oraščića
– 2 kore za pitu (ili umesto kora – peći kao kašu u plehu)
Priprema
Proso se prvo skuva u vodi dok ne omekša. Jabuke se izrendaju i puste da puste sok. Sve se pomeša u jednoj činiji – proso, jabuke, orasi, suvo voće, začini i pekmez. Masa treba da bude kompaktna, ali sočna.
Ako se koristi kora, fil se stavlja između njih, pravi se skromna pita i peče na 180°C oko 30 minuta. Ako se koristi bez kora, masa se sipa direktno u pleh i peče kao posni kolač – tada liči na sočnu bajaderu iz rerne, bez šećera i brašna.
Po želji, po vrhu se može posuti samo mleveni orah ili kašičica domaćeg pekmeza kad se ohladi.
Kako se jela
Pita se nije jela odmah. Ostavlja se da prenoći, „da uhvati“ i da se u njoj slegne miris jeseni. Služila se uz čaj, kompot, ili sama – kao jutarnji doručak u danima posta.
U nekim selima, ovaj kolač se zvao i „grešna pita“, jer se pravio kad ne bi ostalo ništa drugo, ali bi svi tražili još.
Vreme da se vrati
Danas, kad postimo, pravimo često ista jela. Ali ova pita je dokaz da jednostavnost ima svoj ukus, i da nema zdravije hrane od one koja poštuje sezonu, meru i domaći rad.
Možda nije za izlog, ali jeste za topao tanjir, mirnu večeru i tiho sećanje na to kako su jesen i skromnost nekad znali da zaslade dan.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)