Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije

Jadranko Žugić

21:00

Gastronomija 0

Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane

pita sa jabukama
Shutterstock

U selima južne Srbije, naročito u okolini Leskovca, Vlasotinca i Pirota, postojala je jedna skromna, zaboravljena pita koja se pravila u danima posta, od onoga što se imalo u kući. Nije bila bogata, nije bila ukrašena – ali je mirisala na jesen, jabuke, orah i trud domaćice. Zvala se jednostavno: prosjana pita s jabukama, ili pita s prosem.

Iako proso danas doživljavamo kao egzotičnu žitaricu iz prodavnica zdrave hrane, naši stari su ga redovno gajili, mljeli, sušili i koristili kao osnovnu bazu za slana i slatka jela.

Hrana iz skromnosti, ali sa dušom

Ova pita se pravila kada počne post, a jabuke dozru, obično u kasnu jesen, kad bi u kući ostalo nešto oraha, suvih šljiva, prosa i nekoliko trulih jabuka koje „neće dočekati zimu“. U tome je i lepota ovog kolača – u poštovanju onoga što imaš.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Domaćice nisu merile sastojke, već po osećaju i oku. Nije se tražio savršen ukus, već miris koji vraća spokoj.

Sastojci (prirodni i postni)

– 1 šolja prosa (skuvanog u vodi)
– 3–4 rendane jabuke
– 2 kašike mlevenih oraha
– 1 šaka suvih grožđica ili iseckanih šljiva
– 1–2 kašike domaćeg pekmeza (šljiva ili jabuka)
– 1 kašika meda ili malo nerafinisane fruktoze (opciono)
– malo cimeta i muskatnog oraščića
– 2 kore za pitu (ili umesto kora – peći kao kašu u plehu)

Priprema

Proso se prvo skuva u vodi dok ne omekša. Jabuke se izrendaju i puste da puste sok. Sve se pomeša u jednoj činiji – proso, jabuke, orasi, suvo voće, začini i pekmez. Masa treba da bude kompaktna, ali sočna.

Ako se koristi kora, fil se stavlja između njih, pravi se skromna pita i peče na 180°C oko 30 minuta. Ako se koristi bez kora, masa se sipa direktno u pleh i peče kao posni kolač – tada liči na sočnu bajaderu iz rerne, bez šećera i brašna.

Po želji, po vrhu se može posuti samo mleveni orah ili kašičica domaćeg pekmeza kad se ohladi.

Kako se jela

Pita se nije jela odmah. Ostavlja se da prenoći, „da uhvati“ i da se u njoj slegne miris jeseni. Služila se uz čaj, kompot, ili sama – kao jutarnji doručak u danima posta.

U nekim selima, ovaj kolač se zvao i „grešna pita“, jer se pravio kad ne bi ostalo ništa drugo, ali bi svi tražili još.

Vreme da se vrati

Danas, kad postimo, pravimo često ista jela. Ali ova pita je dokaz da jednostavnost ima svoj ukus, i da nema zdravije hrane od one koja poštuje sezonu, meru i domaći rad.

Možda nije za izlog, ali jeste za topao tanjir, mirnu večeru i tiho sećanje na to kako su jesen i skromnost nekad znali da zaslade dan.

Komentari(0)

Loading