ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)

Lepote Srbije

15:00

Gastronomija 0

Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...

ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno  vrlo ukusna (RECEPT)
Shutterstock/Klin čorba

Možete je nazvati i kim čorba, ili klin čorba, prežgana juha... mnogo naziva za jedno obično, jeftino i jednostavno jelo od "ničega", tačnije mnogo naziva za čorbu od uprženog brašna...

Shutterstock/Klin čorba
 

To "od ničega" može malo da se obogati i postane "čorba od malo čega", baš kao i klin čorba iz narodne priče: Došao putnik namernik jednoj babi u kuću i tražio nešto za jelo. Ona mu odgovori kako nema ništa. Tada on reče: "A ti mi daj barem jednu šerpu i malo vode da napravim klin čorbu". Baba mu dade, a on u šerpu stavi gvozdeni klin, nalije vodom i stavi je na vatru. Kad poče da vrije on zatraži od babe i malo soli da posoli čorbu. Zatim zatraži, malo brašna, pa malo masti, pa jaje,... a baba mu sve to dade, samo da vidi šta će na kraju od te čorbe ispasti. Čovek na kraju izvadi klin, a čorbu pojede... 

Shutterstock/Klin čorba
 

To je i najvažnije kod ove čorbe ne zaboraviti izbaciti klin.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dakle, šta treba za ajnpren supu?

Sastojci:

za 4 osobe


1 supena kašika putera (može i neke druge masnoće)
1 supena kašika brašna
2 čajne kašičice mlevene crvene paprike
1 l vode
malo bibera
1 vrhom puna čajna kašičica soli
1 jaje za umutiti
2-4 jajeta (opcionalno) za serviranje
1-2 lovorova lista

Priprema:

1. Staviti puter u šerpu i sačekati da se otopi na blagoj vatri... Dodati kašiku brašna, malo promešati, dodati mlevenu crvenu papriku, vodu, biber, so...

2. Kada čorba provri, lagano usuti jedno umućeno jaje, pritom svo vreme treba mešati čorbu, tako će se jaje pretvoriti u formu tankih i kratkih niti poput rezanaca.

3. Dodati lovorov list i po želji još neumućeno jaje, (možete dodati po 1 celo jaje za svaku osobu kojoj ćete servirati) ali BEZ miješanja, kako bi se skuvalo celo u komadu.

4. Kuvati 3-5 minuta.

BONUS VIDEO:

Izvor: coolinarka, informer, kuvarancije

Komentari(0)

Loading