ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
Možete je nazvati i kim čorba, ili klin čorba, prežgana juha... mnogo naziva za jedno obično, jeftino i jednostavno jelo od "ničega", tačnije mnogo naziva za čorbu od uprženog brašna...
To "od ničega" može malo da se obogati i postane "čorba od malo čega", baš kao i klin čorba iz narodne priče: Došao putnik namernik jednoj babi u kuću i tražio nešto za jelo. Ona mu odgovori kako nema ništa. Tada on reče: "A ti mi daj barem jednu šerpu i malo vode da napravim klin čorbu". Baba mu dade, a on u šerpu stavi gvozdeni klin, nalije vodom i stavi je na vatru. Kad poče da vrije on zatraži od babe i malo soli da posoli čorbu. Zatim zatraži, malo brašna, pa malo masti, pa jaje,... a baba mu sve to dade, samo da vidi šta će na kraju od te čorbe ispasti. Čovek na kraju izvadi klin, a čorbu pojede...
To je i najvažnije kod ove čorbe ne zaboraviti izbaciti klin.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe
NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe
NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe
NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Dakle, šta treba za ajnpren supu?
Sastojci:
za 4 osobe
1 supena kašika putera (može i neke druge masnoće)
1 supena kašika brašna
2 čajne kašičice mlevene crvene paprike
1 l vode
malo bibera
1 vrhom puna čajna kašičica soli
1 jaje za umutiti
2-4 jajeta (opcionalno) za serviranje
1-2 lovorova lista
Priprema:
1. Staviti puter u šerpu i sačekati da se otopi na blagoj vatri... Dodati kašiku brašna, malo promešati, dodati mlevenu crvenu papriku, vodu, biber, so...
2. Kada čorba provri, lagano usuti jedno umućeno jaje, pritom svo vreme treba mešati čorbu, tako će se jaje pretvoriti u formu tankih i kratkih niti poput rezanaca.
3. Dodati lovorov list i po želji još neumućeno jaje, (možete dodati po 1 celo jaje za svaku osobu kojoj ćete servirati) ali BEZ miješanja, kako bi se skuvalo celo u komadu.
4. Kuvati 3-5 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: informer
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)