ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
Možete je nazvati i kim čorba, ili klin čorba, prežgana juha... mnogo naziva za jedno obično, jeftino i jednostavno jelo od "ničega", tačnije mnogo naziva za čorbu od uprženog brašna...
Shutterstock/Klin čorba
To "od ničega" može malo da se obogati i postane "čorba od malo čega", baš kao i klin čorba iz narodne priče: Došao putnik namernik jednoj babi u kuću i tražio nešto za jelo. Ona mu odgovori kako nema ništa. Tada on reče: "A ti mi daj barem jednu šerpu i malo vode da napravim klin čorbu". Baba mu dade, a on u šerpu stavi gvozdeni klin, nalije vodom i stavi je na vatru. Kad poče da vrije on zatraži od babe i malo soli da posoli čorbu. Zatim zatraži, malo brašna, pa malo masti, pa jaje,... a baba mu sve to dade, samo da vidi šta će na kraju od te čorbe ispasti. Čovek na kraju izvadi klin, a čorbu pojede...
Shutterstock/Klin čorba
To je i najvažnije kod ove čorbe ne zaboraviti izbaciti klin.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe
NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe
NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe
NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Dakle, šta treba za ajnpren supu?
Sastojci:
za 4 osobe
1 supena kašika putera (može i neke druge masnoće)
1 supena kašika brašna
2 čajne kašičice mlevene crvene paprike
1 l vode
malo bibera
1 vrhom puna čajna kašičica soli
1 jaje za umutiti
2-4 jajeta (opcionalno) za serviranje
1-2 lovorova lista
Priprema:
1. Staviti puter u šerpu i sačekati da se otopi na blagoj vatri... Dodati kašiku brašna, malo promešati, dodati mlevenu crvenu papriku, vodu, biber, so...
2. Kada čorba provri, lagano usuti jedno umućeno jaje, pritom svo vreme treba mešati čorbu, tako će se jaje pretvoriti u formu tankih i kratkih niti poput rezanaca.
3. Dodati lovorov list i po želji još neumućeno jaje, (možete dodati po 1 celo jaje za svaku osobu kojoj ćete servirati) ali BEZ miješanja, kako bi se skuvalo celo u komadu.
4. Kuvati 3-5 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: informer
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Komentari(0)