ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...

Možete je nazvati i kim čorba, ili klin čorba, prežgana juha... mnogo naziva za jedno obično, jeftino i jednostavno jelo od "ničega", tačnije mnogo naziva za čorbu od uprženog brašna...

To "od ničega" može malo da se obogati i postane "čorba od malo čega", baš kao i klin čorba iz narodne priče: Došao putnik namernik jednoj babi u kuću i tražio nešto za jelo. Ona mu odgovori kako nema ništa. Tada on reče: "A ti mi daj barem jednu šerpu i malo vode da napravim klin čorbu". Baba mu dade, a on u šerpu stavi gvozdeni klin, nalije vodom i stavi je na vatru. Kad poče da vrije on zatraži od babe i malo soli da posoli čorbu. Zatim zatraži, malo brašna, pa malo masti, pa jaje,... a baba mu sve to dade, samo da vidi šta će na kraju od te čorbe ispasti. Čovek na kraju izvadi klin, a čorbu pojede...
Shutterstock/Klin čorba
To je i najvažnije kod ove čorbe ne zaboraviti izbaciti klin.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNA BELA ČORBA Sjajan saveznik u čuvanju imuniteta! (VIDEO)
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Dakle, šta treba za ajnpren supu?
Sastojci:
za 4 osobe
1 supena kašika putera (može i neke druge masnoće)
1 supena kašika brašna
2 čajne kašičice mlevene crvene paprike
1 l vode
malo bibera
1 vrhom puna čajna kašičica soli
1 jaje za umutiti
2-4 jajeta (opcionalno) za serviranje
1-2 lovorova lista
Priprema:
1. Staviti puter u šerpu i sačekati da se otopi na blagoj vatri... Dodati kašiku brašna, malo promešati, dodati mlevenu crvenu papriku, vodu, biber, so...
2. Kada čorba provri, lagano usuti jedno umućeno jaje, pritom svo vreme treba mešati čorbu, tako će se jaje pretvoriti u formu tankih i kratkih niti poput rezanaca.
3. Dodati lovorov list i po želji još neumućeno jaje, (možete dodati po 1 celo jaje za svaku osobu kojoj ćete servirati) ali BEZ miješanja, kako bi se skuvalo celo u komadu.
4. Kuvati 3-5 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: informer

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)