Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

kačamak
Shutterstock

Jelo koje nosi priču

Za razliku od uobičajenog kačamaka koji se sreće u raznim krajevima Srbije, pirotski ima svoju posebnost. Priprema se od krupno mlevenog kukuruznog brašna, a služi uz stari ovčiji sir i preliv od prženog pšeničnog brašna na svinjskoj masti, poznat kao pretop. Verovalo se da će onome ko pojede ovakav kačamak zima biti kraća, a snaga veća.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema: U šerpu se sipa voda i so, i kada provri, dodaje se brašno u sredinu, bez mešanja. Nakon nekoliko minuta para „prođe“ kroz brašno i tada se kačamak energično meša dok se ne zgusne. Posebno se priprema pretop tako što se na masti proprži pšenično brašno dok ne dobije zlatnu boju. Vreo pretop se sipa preko posluženog kačamaka i pospe se izmrvljenim sirom.

Zalogač koji nosi značenje

U mnogim domaćinstvima kačamak se nije jeo bez rečenice: „Neka je bogat ovaj kačamak kao i tor pred zimu.“ Time se prizivala plodnost, sigurnost i blagostanje. Pirotski kraj nije bogat zemljom, ali jeste duhom i ukusima koji opstaju.

Komentari(0)

Loading