TVRDI MOMČILOV GRAD Neprobojno utvrđenje na jugu Srbije koje odoleva vekovima
Pirotski grad ili Momčilov grad, je utvrđenje kraj Nišave u današnjem Pirotu.
Pirotski grad ili Momčilov grad, je utvrđenje kraj Nišave u današnjem Pirotu.
Međunarodni folklorni festival održava se od 7. do 10. avgusta.
U 19. veku je počela i zanatska proizvodnja ćilima pa se za ovaj proizvod čulo širom regiona.
Červiš ili ajmokac je staro jelo sa piletinom u sosu od belog luka. Kolevka ovog jela je Istočna Srbija, u Aleksincu i Kruševcu je poznato kao červiš, a u Pirotu kao ajmokac. Razlika kod pripreme je što je kod ajmokca sos ređi, a kod červiša gušći.
O tome govori i podatak o njihovoj brojnosti, po kojoj je u Srbiji 1914. godine ukupno bilo 173 grčnara. Od toga broja je 113 grnčara bilo samo iz Pirota. Najpoznatiji potiču iz sela Veliki i Mali Suvodol.
Planina predstavlja dugački i uzani masiv koji je u završnom gornjem delu nazubljena stenovita masa, sa nekoliko većih vršaka i jednim kompaktnijim delom gde je najviši vrh, do koga zbog toga nije lako doći.
Ona pripada Rodopskim planinama i predstavlja najzapadniju tačku tog planinskog venca
Na njenim jugoistočnim obroncima, smeštena je Zvonačka Banja, a nedaleko je i atraktivni kanjon reke Jerme koji formiraju oštri stenjaci Vlaške i Greben planine.
Tain je vrsta vojnog hleba načinjenog od specifične mešavine raženog i belog brašna, koja je mogla je da traje dugo i daje snagu i gipkost srpskim vojnicima u borbi.
Rosomački lonci kao jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenika u prirodu, pešačenje, planinarenje.
Manifestacija podrazumeva ultra maraton na velikoj nadmorskoj visini, kao što je Stara planina.
U Pirotu se gotovio paprikaš od svinjskog mesa sa suvim šljivama ili dunjama. Evo jedne moderne verzije ovog jela sa piletinom
U Pirotu se za ručak jela musaka sa dugačko sečenim zelenim lukom-prazilukom i sitno seckanim mesom (svinjskim, ovčijim ili goveđim).
Pilav je jelo od pirinča, ili u nekim regionima jelo od pšenice, čiji recept obično uključuje kuvanje u supama, dodavanje začina i drugih sastojaka, poput povrća ili mesa.
Šala u pirotskom kraju je za najsmelije i najdarovitije šaljivdžije i pamte je kao posebnu dragocenost
Tatlije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, sličnog ukusa kao baklava
Poslastica spravljena od listića testa koji se peku na vreloj masnoći i uvaljaju u šećer.