TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
U eri instant hrane i brzih doručaka, srpska tradicija čuva recept za jelo koje su naši preci smatrali pravim eliksirom zdravlja i dugovečnosti: kačamak. Iako većina misli da je u pitanju obično kukuruzno brašno, pravi, autentični kačamak je bio mnogo više od toga. On je bio simbol snage i izdržljivosti. Legenda kaže da su kačamak spremali hajducima i radnicima koji su morali da izdrže ceo dan teškog fizičkog rada. Ipak, tajna njegovog neverovatnog ukusa i hranljivosti leži u jednom detalju koji je skoro nemoguće replicirati u modernoj kuhinji.
Pravi kačamak traži brašno iz potočare
Kačamak se pravi od kukuruznog brašna, ali ne bilo kakvog. Stari srpski recepti zahtevaju domaće brašno iz potočare, mleveno na kamenu. Za razliku od industrijskog brašna, takvo brašno zadržava sve hranljive materije klice i zrna, dajući kačamaku karakterističnu zlatnu boju i bogat, zemljani ukus koji je daleko intenzivniji. Drugi ključni sastojak je način kuvanja. Brašno se kuva u vodi kojoj je dodata surutka (a ne samo so), što kačamak čini kremastijim i lakšim za varenje. Kuvanje mora biti sporo, uz neprestano mešanje drvenom kašikom, sve dok ne postane gusto i počne da se odvaja od dna posude.
Shutterstock
Ritual serviranja čobanskog kačamaka
Prava pikanterija je u serviranju. Tradicionalni kačamak se jede topao, preliven domaćim, užeglim sirom i topljenom svinjskom mašću ili, u bogatijim krajevima, skorupom. U nekim delovima zapadne Srbije, služi se preliven sa malo mleka i kašičicom meda, što je bila poslastica za decu. Međutim, najzdraviji i najčuveniji kačamak je takozvani "čobanski kačamak", koji se jeo direktno iz posude, bez tanjira, kako bi ostao vruć što duže. On nije samo hrana, već i ritual, a njegova priprema je dokaz da su naše bake najbolje znale kako da iskoriste prirodu i stvore pravi lek za organizam na tanjiru.
Možda vas zanima:
Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Možda vas zanima:
Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(0)